Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


IŠSKIRTINIS INTERVIU
F.-Ph. Champagne’as: „Koronaviruso pandemija atskleidė, koks trapus yra mūsų pasaulis“
Kotryna Tamkutė
Kanados URM

Vilniuje viešėjęs Kanados užsienio reikalų ministras François-Philippe’as Champagne’as save vadina vietoje nenustygstančiu ministru, tačiau tikina, kad kantrybė diplomatijoje yra būtina. Su IQ apžvalgininke Kotryna Tamkute jis kalbėjosi apie globalizacijos iššūkius, Lietuvos ir Kanados bendrumą, požiūrį į Kinijos užsienio politiką.

Šis jūsų vizitas Lietuvoje (Vilniuje F.-Ph. Champagne’as lankėsi spalio 16 ir 17 d. IQ past.) pirmasis Kanados užsienio reikalų ministro vizitas per pastaruosius 24 metus. Susitikote su kolegomis iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos, taip pat su viena Baltarusijos opozicijos lyderių Sviatlana Cichanouskaja. Kaip vertinate apsilankymą ir kokių rezultatų pavyko pasiekti?

– Lietuvoje puikiai praleidau laiką. Žinote, tai nuostabi vieta. Man labai malonu matyti Lietuvos ir bendrą Baltijos valstybių lyderystę dėl padėties Baltarusijoje ir tai, kad mums pavyko surengti bendrą Kanados, Lietuvos, Latvijos ir Estijos viršūnių susitikimą tarpusavio interesams aptarti.

Visas šias šalis, žinia, vienija tos pačios vertybės ir pagarba laisvės, nepriklausomybės, demokratijos principams. Mes norime dirbti kartu tam, kad padidintume regiono saugumą. Galimybė bendradarbiauti dar artimiau man labai patraukli. Ne tik prekybos, bet ir tarptautinio saugumo srityse. Esu tikras, kad kolegos Baltijos valstybėse labai vertina euroatlantinį bendradarbiavimą, Kanadą jos mato kaip stabilią ir nuspėjamą partnerę tarptautinėje arenoje ne tik joms pačioms, bet ir kitoms valstybėms. Tai tik padidina norą dirbti kartu.

2020 12 10 05:00
Spausdinti