Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


AUTOMOBILIŲ PRAMONĖ
„Volkswagen“ sutiko „dyzelgeito“ skandalo aukoms Vokietijoje išmokėti 620 mln. eurų
BNS

„Volkswagen“ (VW) sutiko išmokėti 620 mln. eurų 200 tūkst. automobilių savininkų, pateikusių didžiausią Vokietijoje ieškinį dėl gamintojos vaidmens vadinamajame dyzelgeito skandale, pirmadienį pranešė bendrovė.

Automobilių savininkams netrukus bus atsiųsti „Volkswagen“ įpareigojantys susitarimai, o gegužės 5 dieną bus sumokėtos kompensacijos, pranešė bendrovė ir Vokietijos vartotojų organizacijų federacija VZBV.

Vasario pabaigoje VW sudarė taikos sutartį su VZBV ir įsipareigojo 260 tūkst. reikalavimus atitinkančių klientų sumokėti iš viso iki 830 mln. eurų.

„Didelis kompensacijų skaičius“ įrodo, kad pasiūlymas „laikomas teisingu“, teigė „Volkswagen“ valdybos narė Hiltrud Werner, atsakinga už skaidruma ir teisinius reikalus.

Automobilių savininkai gaus nuo 1350 iki 6250 eurų, priklausomai nuo turimos transporto priemonės amžiaus ir modelio.

„Volkswagen“ duomenimis, likę 21 tūkst. skundų dar bus nagrinėjami artimiausiomis dienomis.

Bendrovė pratęsė terminą automobilių savininkams įkelti dokumentus į internetinį portalą iki balandžio 30 dienos.

Šiuo susitarimu bus išspręstas pirmasis kolektyvinis ieškinys, kurį pateikė iš viso 400 tūkst. dyzelinių automobilių vairuotojų.

Dyzelgeitu vadinamas skandalas kilo 2015 metų rudenį, kai „Volkswagen“ pripažino, jog 11 mln. visame pasaulyje parduotų dyzelinių automobilių buvo įdiegusi vadinamuosius išderinimo įtaisus, kad šios transporto priemonės atliekant jų taršos bandymus atrodytų ekologiškesni negu iš tikrųjų yra.

Be 400 tūkst. dyzelinių automobilių savininkų, pateikusių VZBV parengtą kolektyvinį ieškinį, pretenzijų dar turi 70 tūkst. asmenų.

Gegužės mėnesį vieno asmens skundas bus nagrinėjamas Vokietijos administraciniame teisme.

Ieškovai, kurių bylos buvo įtrauktos į kolektyvinį ieškinį, galėjo pasirinkti arba iki balandžio mėnesio susitarti su gamintoja, arba pateikti individualų ieškinį iki spalio mėnesio.

Iki šiol skandalas bendrovei visame pasaulyje jau kainavo daugiau nei 30 mlrd. eurų. Šią sumą sudaro teisinės išlaidos, baudos ir kompensacijos, daugiausia išmokėtos Jungtinėse Valstijose.

Neseniai gamintoja sumokėjo 2,3 mlrd. eurų baudų Vokietijoje, o bendrovės vadovas Herbertas Diessas  yra vienas iš dabartinių ir buvusių valdybos narių, kurių atžvilgiu atliekamas baudžiamasis tyrimas.

Investuotojai taip pat siekia, kad bendrovė kompensuotų nuostolius, susijusius su jos akcijų kainų kritimu atskleidus sukčiavimo faktą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 04 20 16:32
Spausdinti