Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KOSMOSAS
„SpaceX“ raketa su dviejų JAV astronautų įgula pradėjo istorinį skrydį video
BNS
Scanpix
Astronautas.

 JAV bendrovės „SpaceX“ erdvėlaivis „Crew Dragon“ šeštadienį pradėjo istorinį pirmąjį pilotuojamą skrydį į Tarptautinę kosminę stotį (TKS), iki paskutinės minutės tvyrojus nerimui dėl nepalankių orų, pranešė Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA).


Į TKS išskrido du NASA astronautai – 49 metų Bobas Behnkenas ir 53 metų Dougas Hurley.

Dviejų pakopų nešančioji raketa „Falcon 9“ 15 val. 22 min. Rytų parkantės (22 val. 22 min. Lietuvos) laiku pakilo nuo Kennedy kosminiame centre esančios istorinės aikštelės 39A, nuo kurios 1969 metais istoriniam skrydžiui į Mėnulį pakilo Neilas Armstrongas ir kiti du astronautai per misiją „Apollo 11“.

„Amerika startavo!“ – paskelbė pranešėjas per NASA tiesioginę vaizdo transliaciją.

Prezidentas Donaldas Trumpas stebėjo kylančią raketą, atvykęs į kosminį centrą Floridos Kanaveralo kyšulyje.

Misija, pavadinta „Demo-2“, tapo pirmuoju nuo 2011 metų pilotuojamu skrydžiu, surengtu iš JAV teritorijos. Be to, jis yra pirmasis pilotuojamas kosminis skrydis, surengtas privačios bendrovės.

Ši misija laikoma itin svarbiu žingsniu, Jungtinėms Valstijoms siekiant nutraukti priklausomybę nuo Rusijos erdvėlaivių, skraidinančių įgulų narius į TKS ir iš jos.

Trečiadienį turėjęs įvykti raketos „Falcon 9“ ir jos nešamo erdvėlaivio „Crew Dragon“ startas paskutinę minutę buvo atšauktas dėl nepalankių orų, bet ir šeštadienį sinoptikai prognozavo 50 proc. tikimybę, kad skrydį teks vėl nukelti.

Vis dėlto nuogąstavimai neišsipildė – raketa startavo sėkmingai, o praėjus kiek daugiau nei 9 min. „Falcon“ daugkartinio naudojimo pirmoji pakopa sklandžiai nusileido ant Atlanto vandenyne plaukiojančios baržos „Of Course I Still Love You“ platformos. Kiek vėliau kosminė kapsulė atsiskyrė nuo raketos antrosios pakopos, sėkmingai įskriejusi į numatytą orbitą.

Planuojama, kad kapsulė susijungs su TKS praėjus apie 19 valandų po starto.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 05 30 22:16
Spausdinti