Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


Rusijos valdžia grasina blokuoti slapto susirašinėjimo programėlę „Telegram“
BNS

Rusijos valstybinė ryšių rinkos priežiūros tarnyba „Roskomnadzor“ pagrasino užblokuoti susirašinėjimo programėlę „Telegram“, nes ją valdanti kompanija esą nepateikė reikiamų duomenų registracijai.

Pranešime savo tinklalapyje „Roskomnadzor“ bendrovę perspėjo, kad „jau nebeliko daug laiko“ „Telegram“ įvykdyti įstatymo. Priešingu atveju „Telegram“ Rusijoje bus užblokuota“, – perspėjo tarnyba. Ši nemokama momentinių žinučių programėlė leidžia dalintis žinutėmis, nuotraukomis ir vaizdo įrašais grupėms iki 5000 žmonių. Nuo jos atsiradimo 2013 metais programėle naudojasi maždaug 100 mln. žmonių. Bendrovę „Telegram“ Jungtinėse Valstijose įkūrėja paslaptingasis verslininkas Pavelas Durovas, kuris sukūrė ir Rusijoje labai populiarų socialinį tinklą „VKontakte“. „Roskomnadzor“ vadovas Aleksandras Žarovas taip pat asmeniškai perspėjo P. Durovą. „Viešai raginu „Telegram“ komandą ir asmeniškai Pavelą Durovą: laikykitės Rusijos įstatymų! Jums rinktis“, – pareiškė jis. „Roskomnadzor“ skelbia, kad „vos ne kiekvieną dieną“ siunčia pranešimus bendrovei „Telegram“ ir prašo pateikti informaciją „Roskomnadzor“ registrui. Tačiau 32 metų P. Durovas savo socialinių tinklų paskyrose nereaguoja.
„Telegram“ pareiškė, kad „dar nė viena vyriausybė ar specialioji tarnyba pasaulyje iš mūsų negavo nė vieno bito informacijos. Taip bus visada“.
Gegužės pradžioje „Roskomnadzor“ tarnybai nusiuntus laišką su reikalavimu pateikti duomenis apie įmonę jos registrui ir pagrasinus, jog priešingu atveju programėlė bus užblokuota, „Telegram“ pareiškė, kad „dar nė viena vyriausybė ar specialioji tarnyba pasaulyje iš mūsų negavo nė vieno bito informacijos. Taip bus visada“. Anksčiau, balandį, P. Durovas sakė, kad „Telegram“ programėlė „visuomet gynė mūsų vartotojų privatumą“ ir „niekada nesudarė jokių susitarimų su vyriausybėmis“. Tačiau ši programėlė kritikuojama dėl to, kad leidžia susirašinėti nusikaltėliams ir teroristams, nes tarnybos negali jų susekti. Tai ypač pasakytina apie „Islamo valstybės“ džihadistus, kurie aktyviai naudojasi šia programėle. Nuo sausio 1 d. Rusijoje visos internetinės kompanijos privalo kaupti visų vartotojų duomenis duomenų centruose Rusijoje ir pareikalavus teikti informaciją tarnyboms.

Visai užblokuoti neįmanoma

Tuo tarpu Rusijos elektroninių komunikacijų asociacija agentūrai „Interfax“ penktadienį sakė, kad visiškai užblokuoti „Telegram“ programėlę Rusijoje techniškai neįmanoma. Esą būtų galima imtis veiksmų per programėlių parduotuves „Google Play“ ir „AppStore“, mano asociacijos ekspertai. „Jeigu pavyktų, tuomet neveiktų tam tikros programėlės funkcijos, jos negalėtų instaliuoti nauji vartotojai. Be to, gali atsirasti sunkumų atnaujinant programėlę“,– nurodoma asociacijos pranešime. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 06 23 18:45
Spausdinti