Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


EKONOLOGIJA
Per metus išmokėta 12 mln. eurų kompensacijų už mažiau taršų transportą
BNS
BNS foto

Per praėjusius metus Lietuvos gyventojai gavo 12 mln. eurų kompensaciją už įsigytas aplinkai draugiškas transporto priemones. Neišnaudojus visų tam skirtų lėšų paraiškų priėmimas pratęstas pusmečiui.

„Vietoje 10 tūkst. taršių automobilių į gatves išriedėjo 18 tūkst. paspirtukų, dviračių, elektromobilių. Gyventojai pasinaudojo 12 mln. eurų paskata“, – teigiama penktadienį paskelbtoje trumpojoje Ingridos Šimonytės Vyriausybės pirmų metų ataskaitoje.

Priemonę koordinuojanti Aplinkos ministerija paaiškino, kad minėti skaičiai apima visas kompensacines išmokas, skiriamas gyventojams, sunaikinusiems savo taršų automobilį ir pasirinkusiems jam mažiau taršią alternatyvą.

Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) duomenimis, per 1,5 tūkst. gyventojų įsigijo mažiau taršius automobilius, kurių išmetamas CO2 kiekis neviršija 130 g/km ir kurie nėra varomi dyzelinu. Prašoma paramos suma siekia 1,59 mln. eurų, iš Klimato kaitos programos tam buvo skirti 4 milijonai.

Beveik 9,5 tūkst. gyventojų, sunaikinę seną taršų automobilį, pateikė paraiškas jiems kompensuoti. Prašoma paramos suma siekia 6,2 mln. eurų. Papildomai skyrus 2 mln. eurų, iš viso šioms kompensacijoms teko 8 mln. eurų.

Elektromobilius įsigijo daugiau kaip tūkstantis gyventojų, APVA sulaukė paraiškų už 3,93 mln. eurų (skirta 5 mln. eurų), įmonės pateikė 176 prašymus, kurių vertė – 1,6 mln. eurų (skirta 5 mln. eurų).

Ministerija informavo, kad išnaudotos ne visos paramai skirtos lėšos, todėl galimybė ja pasinaudoti pratęsta tol, kol užteks pinigų, bet ne vėliau kaip iki 2022 metų birželio.

Kompensacinės išmokos skiriamos gyventojams, sunaikinusiems savo taršų automobilį ir pasirinkusiems jam mažiau taršią alternatyvą.

Iki 1 tūkst. eurų vienam pareiškėjui išmokama už išlaidas viešojo transporto bilietams, dviračiams, elektriniams paspirtukams, lengviesiems automobiliams įsigyti ar pasidalijimo paslaugų išlaidoms padengti.

500 eurų kompensacija mokama už elektrinį dviratį, elektrinį triratį ar elektrinį keturatį, 300 eurų – už įprastą dviratį ar elektrinį paspirtuką. Subsidija gali būti skiriama ne daugiau kaip už dvi šias priemones.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

2022 01 01 12:32
Spausdinti