Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


„SAMSUNG GALAXY NOTE 10“
Pasaulinė „Samsung Galaxy Note 10“ premjera: vienas vardas, du modeliai
IQ

Vėlyvą rugpjūčio 7 d. vakarą Lietuvos laiku Pietų Korėjos technologijų milžinė „Samsung“ Niujorke (JAV) pristatė vieną svarbiausių ir galingiausių išmaniųjų telefonų modelių „Galaxy Note“. Kuo pasižymės naujasis įrenginys, iš kitų išsiskiriantis milžinišku ekranu ir vadinamuoju „S Pen“ rašikliu?

Didžiausia naujiena – pirmą kartą „Galaxy Note“ išmanieji bus dviejų dydžių: 6,3 colio „Note 10“ ir 6,8 colio „Note 10+“. Tai šiek tiek sukelia sumaišties, nes „Note“ paprastai būdavo didžiausias „Samsung“ išmanusis telefonas, o debiutavęs 2011 m. apskritai buvo vadinamas telefono ir planšetės hibridu.

Tačiau šiemet anksčiau pristatytas „Galaxy S 10 Plus“ turi 6,4 colio ekraną, didesnį nei mažojo „Note“, bei nenusileidžia kitomis savybėmis. Tad kodėl pirkėjai turėtų rinktis brangesnį „Note“?

Atsakymas yra „S Pen“. Internetinio verslo dienraščio „Business Insider“ duomenimis, 92 proc. „Galaxy Note 8“ savininkų aktyviai naudojosi „S Pen“, kuris, palyginti su naujuoju „pieštuku“, buvo nepalyginti primityvesnis. Be to, „Note“ naudotojai yra ištikimiausi šiam įrenginiui ir rečiau nei kiti „Samsung“ telefonų pirkėjai renkasi kitą modelį.

Jau praėjusios kartos „S Pen“ turėjo nuotolinio valdymo funkcijų, pavyzdžiui, juo „Bluetooth“ ryšiu buvo galima perjungti pristatymo skaidres. Naujasis „S Pen“  sugeba atlikti daugiau triukų. Rašiklį laikant rankoje ir atliekant įvairius judesius galima valdyti fotokamerą, pavyzdžiui, priartinti ar patolinti vaizdą. Kita nauja „S Pen“ galimybė – telefono ekrane ranka rašytą tekstą konvertuoti į spausdintą dokumentą.

Įmontuotas 3D skeneris

Kaip jau tapo įprasta, „Apple“, „Samsung“ ir „Huawei“ nuolat grumiasi, kas sukurs tobulesnę fotokamerą.

„Note“ gamintojai šį kartą vėl pateikia keletą naujovių. „Note 10“ turi tris fotoobjektyvus (itin plataus ir plataus vaizdo bei teleobjektyvą) galinėje įrenginio dalyje ir vieną priekyje, skirtą asmenukėms. „Note 10+“ turi ketvirtąją „DeptVision“ kamerą, kuria gali nuskenuoti daiktus ir paversti 3D atvaizdu.

Patobulinta tiesioginio fokusavimo vaizdo įrašo funkcija leidžia išryškinti pagrindinį objektą, o foną sulieti – tokie kadrai tradicinėje fotografijoje anksčiau buvo „neįkandami“ mėgėjiškiems fotoaparatams.

Dar viena naujovė – papildomas trečiasis garsiakalbis, skirtas būtent vaizdo siužetams kurti ir leisiantis įrašyti kokybišką garsą bei nuslopinti pašalinį triukšmą.

Trumpų vaizdo siužetų kūrėjai įrašus gali redaguoti tiesiog telefone, panaudodami įvairius specialiuosius efektus – nuo iškarpytų elementų iki animuotų užrašų. Asmenukių fanatikai galės fotografuotis ir naktį, priekinė kamera turi fotografavimo prietemoje režimą.

Pakaitalas kompiuteriui

„Note“ užsitarnavo ir darbui tinkamo įrenginio reputaciją. Galingą telefoną USB jungtimi, naudojant „Samsung DeX“ technologiją, galima susieti su kompiuteriu. Telefonas kompiuteryje veikia kaip atskira programa, tad vienu metu galima naudoti ir kompiuterio programėles, ir telefono programas.

Kitas sprendimas – naudoti tik kompiuterio ekraną, klaviatūrą ir pelę, visą kitą darbą leidžiant atlikti „Note“. Tai galbūt patiks žaidimų, kuriuos galima valdyti kompiuterio klavišais, mėgėjams.

Failus tarp telefono ir kompiuterio galima perkelti naudojantis USB laidu arba prisijungus prie to paties belaidžio interneto tinklo.

Pirmasis įspūdis

IQ su naujuoju įrenginiu susipažino likus daugiau nei pusantros paros iki jo oficialaus pristatymo Niujorke. Baltijos šalių žurnalistams buvo surengtas specialus „Galaxy Note 10“ pristatymas Rygoje.

Mažesnysis „Note“ ne itin skiriasi nuo „Galaxy S 10 Plus“, todėl tikriems „Note“ gerbėjams labiau turėtų patikti didysis modelis. Juolab, kad naudojantis „S Pen“, ekrano ploto niekuomet nebus per daug. Pirmas į akis krentantis  skirtumas – „Note“ priekinės kameros „iškirptė“ yra įprastoje vietoje ekrano viduryje, o ne dešinėje pusėje kaip „Galaxy S 10“ modeliuose.

Garso ir įjungimo mygtukai dabar vienoje aparato pusėje – kairėje. Prie to reikėtų laiko priprasti. Tačiau nepaisant ūgtelėjusio ekrano, telefonas vis dar telpa ir dėl plonesnio korpuso yra patogus naudoti.

Naująjį modelį reikėtų vertinti kaip evoliuciją, o ne revoliuciją. Didelį žingsnį šio įrenginio kūrėjai žengė pernai, o tikrą šuolį užpernai, kuomet po „Samsung“ kompanijai itin nesėkmingo „Note 7“ buvo sukurtas revoliucinis „Note 8“. Po keleto metų naujasis „Galaxy Note 10“ greičiausiai bus prisimenamas dėl dviejų ekranų.

Svarbiausi faktai ir techninės savybės

Foto galerija: old_000204449_0

2019 08 08 02:00
Spausdinti