Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Kretingos „Ferrari“
IQ

Vakarų Lietuvos plastikinių butelių gamintoja sukūrė įrenginį, kuris pranoksta garsiausių pasaulio bendrovių gaminius

Juozas Maksvytis, Kretingoje nuo 1994 m. veikiančios įmonės „Terekas“ įkūrėjas ir generalinis direktorius, pradėdamas pasakojimą apie bendrovės sukurtą plastikinių butelių pūtimo įrenginį klientams pirmiausia parodo „Ferrari LaFerrari“ nuotrauką. Įspūdingas raudonas superautomobilis į viršų atidarytomis durimis nekelia abejonių, kad tai inžinerijos ir dizaino šedevras.
Po to J. Maksvytis atverčia kitą skaidrę, kurioje matomas žydros ir juodos spalvų deriniu nudažytas įrenginys „FlexBlow“ sukelia panašų efektą. „Vienas į dizainą investuotas euras sukuria 4 eurus grynojo pelno ir 20 eurų padidina apyvartą“, – paaiškino „Tereko“ vadovas, kodėl tik įmonių cechuose matomas „FlexBlow“ turi kelti estetinį pasigėrėjimą. Plastikinės taros gamybos verslą J. Maksvytis pradėjo įsigijęs lenkišką įrangą, bet ji nuolat gedo, tad netrukus teko ją pakeisti Vokietijos gamintojų mašinomis. Galiausiai nuspręsta įrenginį sukonstruoti patiems, ir 1995 m. sukurtas pirmas modelis, pagaminantis 900 butelių per valandą. Apie pramoninio dizaino svarbą kretingiškiai tuo metu negalvojo.
 Galiausiai nuspręsta įrenginį sukonstruoti patiems, ir 1995 m. sukurtas pirmas modelis, pagaminantis 900 butelių per valandą.
Antros kartos įrenginys baigtas 2007 m. ir pradėtas eksportuoti į Vakarų Europos šalis. O pirmasis žemaitiško ferario modelis sukonstruotas 2014-aisiais. „Per 20 metų sukūrėme tokią mašiną, kurią ne gėda parodyti visam pasauliui“, – šypsojosi J. Maksvytis. Butelių pūtimo mašina kainuoja nuo 0,2 iki 0,5 mln. eurų, brangiausias modelis pagamina iki 9 tūkst. vienetų per valandą, o kretingiškiai šiuo metu projektuoja įrenginį, kuris gamintų 12 tūkst. butelių. Pernai parduoda 17 „FlexBlow“, šių metų pradžioje jau buvo gauti 22 užsakymai. „Mūsų tikslas – 40 per metus“, – sakė „Tereko“ vadovas.
Patys butelius gaminantys kretingiškiai kūrė modelį, kuris patenkintų ir savus poreikius. „FlexBlow“ iš konkurentų išsiskiria lankstumu – juo galima gaminti skirtingo kaklelio skersmens (nuo 20 mm šampūno buteliuko iki 100 mm majonezo indelio) ir įvairaus tūrio (nuo kelių šimtų mililitrų iki 5 litrų) tarą. Nė vieno konkurento įrenginys universalumu negali prilygti kretingiškių mašinai, o panašiomis galimybėmis pasižymintys konkurentų modeliai yra maždaug trečdaliu brangesni. Dar viena išskirtinė „FlexBlow“ ypatybė – labai greitai galima pakeisti, kokio tipo butelius gaminti. Vokietijoje vykusioje parodoje kretingiškiai per 20,5 minutės pertvarkė mašiną, kad ši vietoj 500 ml buteliukų pradėtų gaminti 5 litrų talpyklas. Bendrovėje dirba 140 žmonių, aštuoni jų – konstruktoriai. „FlexBlow“ sudaro 11 tūkst. detalių, kai kurie komponentai vokiški, tačiau viskas surinkta Kretingoje. „Terekas“ taip pat seka naujausias tendencijas ir klientams siūlo pirkti ne tik įrangą, bet ir paslaugą. Kretingiškiai sumontuoja ir prižiūri mašinas kliento, tarkime, pilstančio sultis ar langų valiklį, ceche. Klientas moka tik už pagamintus butelius, sutaupomos jų transportavimo ir pakavimo išlaidos, kurios siekia iki 40 proc. sąnaudų. Tokias paslaugas teikianti „Tereko“ kontroliuojamoji įmonė Švedijoje jau turi penkis filialus. Pagrindinis „Tereko“ akcininkas J. Maksvytis pripažįsta, kad investicijos į inovacijas leido išsaugoti ir išplėtoti verslą, nes, jei būtų tik gaminusi butelius, jo įkurta bendrovė greičiausiai jau būtų buvusi uždaryta. „Mano močiutė sakydavo nežaisti rusiškos ruletės su „Uzi“ automatu“, – juokėsi verslininkas.
2017 07 24 20:45
Spausdinti