Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


KORONAVIRUSAS
Kontroversiška idėja: pagal telefono duomenis atsekti, kur lankėsi COVID-19 nešiotojai
BNS
Fotobankas
V. Lašas tikisi, kad technologijos padės pažaboti koronaviruso plitimą.

Lietuvos Vyriausybė svarsto galimybę panaudojant mobiliųjų telefonų informaciją bandyti atsekti naujuoju koronavirusu užsikrėtusių žmonių kelionių maršrutus.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pranešė, jog duomenys bus perduoti technologijų specialistams.

„Šiandien kaip tik kalbėjau ir su verslininku Vladu Lašu, ir su technologijų žinovais, kad iš viso mes duosime tuos telefonų numerius ir paprašysime, kad jie bendrai atsektų maršrutus, nes, pasirodo, dalis žmonių net ir nepasakė, kur jie buvo, kai ko mes ir nežinome, kur jie vaikštinėjo. Jie ieško tokio sprendimo, kurį mes galėsime parodyti, kur tas judėjimas buvo“, – LRT televizijos laidoje „LRT Forumas“ pirmadienio vakarą sakė A. Veryga.

V. Lašas BNS sakė, jog ruošiamasi per atstumą surengti hakatoną, ieškant technologinių sprendimų kovai su koronavirusu, taip pat padedančių nustatyti asmens judėjimo trajektorijas bei galimus kontaktus.

„Šiandien darėme diskusiją, kaip technologijų, startuolių, inovacijų bendruomenė gali padėti sprendžiant tuos uždavinius, kurie iškilę valstybei ir kaip daugiau bendrauti inovatyviam verslui. Viena iš idėjų yra hakatonas – nuotoliniu ryšiu, bet suburiantis žmones, turinčius idėjų ir galinčius padėti išspręsti vieną ar kitą problemą“, – pasakojo jis.

„Čia turime pavyzdžių, kaip tai sprendžia Korėja, kuri jau džiaugiasi tuo, kad baigia suvaldyti tą epidemiją savo šalyje, kaip darė Singapūras, kuris suvaldė, nebuvo net daug atsiradę, ir dabar tą sparčiai diegia Ispanija – programėlės, kurios pirmiausia gali padėti atvykstant oro uoste: iki šiol turėjome kažkokią popierinę anketą pildyti, bet tai galima viską padaryti atsisiunčiant programėlę, prisijungiant telefonu, užpildant ir kartu mes, atvažiuodami iš užsienio, turime sutikti ir pasižadėti, kad mes tikrai suprantame padėties rimtumą“, – kalbėjo V. Lašas.

Jis pabrėžė, kad dabar ypač svarbu susitelkti, nes neapdairiai pasielgęs vienas situacijos rimtumo nesuprantantis žmogus gali pražudyti daug savo aplinkos žmonių.

„Valstybė turi teisę ir technologines galimybes tokiomis ekstremaliomis situacijomis įjungti svertus ir padėti – neskelbiant tų pacientų, kurie yra užsikrėtę tuo virusu, jiems patiems jau yra sunku atgaminti, kur jie buvo. Technologijos šiuolaikinės, taip, kaip tą taikė ir Singapūras, jos leidžia neblogai nustatyti tą paskutinių kelių dienų maršrutą, kada jie net ir nežinodami, kad jie yra viruso nešiotojai, galėjo judėti ir taip, neskelbiant to žmogaus vardo, galima suprasti, kuriose vietose galėjo įvykti kontaktas“, – pasakojo verslininkas.

V. Lašo teigimu, jeigu pavyks imtis tinkamų priemonių kovojant su koronavirusu, tai gali tapti pavyzdžiu, kuriuo ateityje galėsime didžiuotis.

Hakatonas „Hack The Crisis“ planuojamas kovo 20–22 dienomis, tačiau, pasak V. Lašo, dalį idėjų bus pradėta įgyvendinti nuo antradienio.

Jo teigimu, technologijos galėtų pasiūlyti ir įdomių būdų pažvelgti į karantiną: pavyzdžiui, leisti palyginti, kuris miestas geriau jo laikosi.

„Galima nustatyti, kas statistiškai sugeba, kuris rajonas, kuris miestas, miestelis labiausiai laikosi to, neindividualizuojant kiekvieno atskirai, bet žiūrint į bendruomenę, išrenkant geriausią ir skatinant tas bendruomenes“, – pasakojo jis.

Lietuvoje iš viso jau patvirtinta 18 koronaviruso COVID-19 atvejų.

Pirmoji pacientė, kuriai buvo diagnozuota infekcija, jau pasveikusi ir išleista iš ligoninės į namus.

Siekiant stabdyti koronaviruso plitimą nuo pirmadienio Lietuvoje įvestas karantinas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 03 17 07:05
Spausdinti