Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KOSMOSAS
Kinijos Marso programa bus pradėta liepą, tikslas – marsaeigio nusileidimas
BNS
Scanpix
Kinijos raketos paleidimas.

Kinija planuoja liepos mėnesį pradėti įgyvendinti savo ambicingus Marso misijos planus, apimančius nuotoliniu būdu valdomo roboto nusileidimą Raudonosios planetos paviršiuje, pranešė už projektą atsakinga bendrovė.

Pekinas yra investavęs trilijonus juanių į savo kosmoso programą, siekdamas pasivyti savo varžovą Vašingtoną, taip pat įtvirtinti savo, kaip pasaulio galybės, statusą.

Marso misija yra vienas iš daugelio naujų Kinijos vykdomų kosmoso projektų, įskaitant planus iki 2022 metų išlaipinti Mėnulyje kinų astronautus ir paleisti kosmoso stotį.

Pekinas planavo pradėti Marso misiją šiemet, o Kinijos aerokosminio mokslo ir technologijų korporacija (CASC) patvirtino, kad ji gali būti paleista jau liepos mėnesį.

„Šis didelis projektas vystomas kaip planuota; ketiname jį paleisti liepą“, – rašoma sekmadienį CASC paskelbtame pareiškime.

Ši bendrovė yra pagrindinė Kinijos kosmoso programos rangovė.

Per misiją „Tianwen“ Kinija planuoja iškelti zondą į orbitą aplink Marsą ir nutupdyti marsaeigį, tirsiantį planetos paviršių.

Norint įveikti maždaug 55 mln. km atstumą tarp Žemės ir Marso, nuolat besikeičiantį dėl abiejų planetų orbitų ypatybių, prireiks kelių mėnesių.

Kinija jau įvykdė panašią misija į Mėnulį, o pernai sausį – pirmą kartą istorijoje – nutupdė nedidelį mėnuleigį Žemės palydovo tamsiojoje pusėje.

JAV, jau pasiuntusios į Marsą keturis tyrinėjimo aparatus, šią vasarą ketina paleisti penktą. Šis zondas turėtų pasiekti Raudonąją planetą apytiksliai 2021 metų vasarį.

Jungtiniai Arabų Emyratai planuoja liepos 15 dieną iš Japonijos paleisti pirmąjį arabų zondą į Marsą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 05 25 13:00
Spausdinti