Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


IŠMANIEJI TELEFONAI
„Huawei Nova 9“: ar „flagmanas jaunimui“ vertas 499 eurų?
Ovidijus Lukošius
Gamintojai
„Huawei nova 9“.

Kas pirmas tai pradėjo? Nuo išmaniųjų telefonų dingus mygtukams ir visą priekinę dalį padengus stiklui, „Apple“, „Huawei“ ir „Samsung“ ėmė rungtyniauti, kas sukurs įspūdingesnį galinių kamerų bloką.

Gal tai buvo „Huawei Mate 20“ su korpuso viduryje simetriškai įstatytomis keturiomis „akytėmis“, gal kažkuris kitas? Bet po to gamintojai pašėlo. Kai pasirodė „Huawei P40 Pro“ ir „Samsung S20 Ultra“, technologijų reporteriai palyginamuosius testus iliustravo šių modelių fotoobjektyvų nuotraukomis. „Apple“ atsakas su „iPhone 11“ nebuvo toks įspūdingas, bet, pripažinkime, subtilus.

Artėjant naujo išskirtinio telefono modelio premjerai į technologijų naujienų gandų skyrelius dažniausiai patenka neva nutenkintos nuotraukos, kuriose, žinoma, matoma galinė dalis su fotoobjektyvais. Tokios dabar žaidimo taisyklės ir „Huawei“ (vėl!) mėgina diktuoti madas.

Du žiedai, keturi objektyvai

Ką tik Lietuvoje pasirodęs „Huawei nova 9“ akį patraukia keturių objektyvų, įrėmintų dvejuose milžiniškuose žieduose, bloku. Nauja mūsų kraštuose, nors panašų sprendimą technologijų entuziastai jau matė, kai vasarą buvo pristatytas fotografijos entuziastams skirtas „Huawei“ flagmanas P40. Tiesa, premjera įvyko tik Kinijoje, o likusį pasaulį šis telefonas pasieks kitais metais.

Dėl JAV sankcijų, sutrūkusių tiekimo grandinių ir kitų šių sudėtingų laikų nesklandumų „Huawei“ „Mate“ ir P serijų premjeros vėluoja, tad „nova 9“ tapo reta proga išsklaidyti pandemijos rutiną.

Šis telefonas nėra flagmanas, nors kinų kompanijos rinkodaros specialistai bando įpiršti „flagmano jaunimui“ terminą. Ir jis gana taiklus – ne tik dėl gražaus dizaino ir išskirtinio objektyvų bloko, bet ir dėl kainos. „nova 9“ bus jūsų už 499 eurus. Viliojančiai nebrangus vartotojų grupei, kuri vaikosi naujienų ir, nors neįrodoma statistiniais duomenimis, sudaužo daugiausia išmaniųjų ekranų.

Kaip jis atrodo?

Dizainas – be priekaištų. Ekrano kampai lenkti ir tai suteikia premium jausmą, nors jau ir atrodo kiek senamadiška. 6,57 colio OLED ekranas yra „Full HD“ raiškos, 120 HZ atsinaujinimo dažnio, perteikia 1,07 mlrd. spalvų. Spalvos ryškios, vaizdas kontrastingas ir, palyginti su ant mano stalo šalia gulėjusiais „iPhone 11 Pro“ ir „Huawei P40 Pro“, naujojo „nova 9“ ekranas akivaizdžiai pranašesnis.

Gamintojai
„Huawei nova 9“.

Dar vienas pliusas „nova 9“ vertinimo lentelėje skiriamas už ergonomiškumą. Telefonas sveria 175 gramus ir yra vos 7,77 mm storio. Korpusas pagamintas iš plastiko, ir tai leido gerokai sumažinti jo svorį, tačiau nesugadino to premium jausmo, nes nugarėlė dengta matiniu stiklu. Dėl šios rupios dangos telefonas tarsi prilimpa prie rankos, tad nemėgstantys įrenginio grakštumą maskuojančių dėklų gauna papildomų šansų šio telefono nesukulti.

Išmaniojo nugarėlė siūloma dviejų spalvų – nuobodžios klasikinės juodos ir žaismingos „Starry Blue“. Ši neabejotinai labiau tinka „jaunimo flagmanui“. Ant apatinės briaunos įmontuotas garsiakalbis (vienas, taigi, nėra stereogarso), USB-C jungtis ir dėtuvė dviem SIM kortelėms. Dėklo „MicroSD“ atminties kortelei nėra.

Mygtukai išdėstyti įprastose vietose, ant dešinės briaunos. Įjungimo / išjungimo mygtukas žemiau, virš jo – skirtas garsui reguliuoti, bet abu lengvai pasiekiami nykščiu.

Kaip jis veikia?

„nova 9“ turi 4,300 mAh bateriją, kuri yra mažesnė nei konkurentų modelių dėl jau minėto plono korpuso. Testai parodė, kad, per dieną telefoną naudojant valandą pokalbių, valandą naršymo internete ir valandą vaizdo įrašo žiūrėjimo, baterija turėtų „išgyventi“ 96 valandas. Realiame gyvenime tai reiškia, kad daugeliui telefono nereikės krauti kasdien. Bet tai irgi nėra bėda. Dėl ypač greitos krovimo technologijos visiškai išsekusią bateriją visiškai pavyks įkrauti per 38 minutes.

Nors amerikiečių sankcijų prispausta „Huawei“ žaibiškai sukūrė savo operacinę sistemą „HarmonyOS“, „nova 9“ užsienio rinkose naudoja EMUI 12 vartotojo sąsają, kuri iš tiesų yra „Andoid 11“ versija. Pirmą kartą paleidę telefoną aptiksite įvairių kiniškų programėlių, kurių dalį greičiausiai norėsis ištrinti ir pakeisti įprastesniais „Google“ produktais ir JAV, Europoje bei Lietuvoje sukurtomis programėlėmis. Kadangi kinams neleidžiama naudoti „Google Mobile“ paslaugų, teks šiek tiek paprakaituoti, bet susitvarkys ir vos vos įgudęs vartotojas.

„Huawei“ programėlių parduotuvė „AppGallery“ per metus tapo gerokai turtingesnė ir čia rasite netgi keletą svarbiausių lietuviškų programėlių.

„Huawei“ programėlių parduotuvė „AppGallery“ per metus tapo gerokai turtingesnė ir čia rasite netgi keletą svarbiausių lietuviškų programėlių. „Facebook“ ir kitus amerikietiškus produktus atsisiųsite iš „APKPure“ ar „APKMirror“, bet neverta įsiminti šių vardų, nes paieškos sistema „Petal“ pati nuves ir padės įdiegti.

Prisiekę „Huawei“ vartotojai, turintys šio gamintojo nešiojamąjį kompiuterį ir (ar) planšetę, galės susieti šiuos įrenginius į vieną ekosistemą.

„nova 9“ varo „Snapdragon 778G“ procesorius, kuris nėra geriausias klasėje, tačiau daugeliui vartotojų tai visiškai nerūpi, jei telefonas veikia sklandžiai. Operatyvinė atmintis – 8 GB, atminties laikmenos – 128 GB. Mažoka daug fotografuojantiems, juolab kad negalima įsistatyti papildomos atminties kortelės. Yra 256 GB versija, bet ji brangesnė ir Lietuvos dar nepasiekė.

Trūkumas – telefonas nepalaiko 5G.

Gamintojai
„Huawei nova 9“.

Fotoaparatas apginkluotas penkiais objektyvais. Gale yra 50 megapikselių (MP) pagrindinė kamera, 8 MP plačiakampė, 2 MP gylio kamera ir 2 MP makrosensorius. Priekyje, ekrano viršuje, įmontuotas beveik nematomas 32 MP asmenukių objektyvas. Šis kamerų komplektas, be abejo, neprilygsta geriausiems telefonų modeliams, tačiau programinė įranga net ir naktį drebančiomis rankomis darytas nuotraukas pavers padoriomis.

Fotografavimo funkcijos jau matytos ir įprastos. Svarbiausias – nuo portreto, naktinio režimo iki filmavimo – galima pasirinkti braukiant meniu „karuselę“. Verta paminėti, kad asmenukių kamera filmuoja 4K raiška, o filmavimo metu galima perjunginėti iš priekinės ir galinės kameros ir atvirkščiai. Taigi, kiekvienas galės pabandyti tapti TV reporteriu, transliuojančiu iš svarbių įvykių vietos.

Kodėl verta pirkti?

Palyginti su konkurentų modeliais, 499 eurai už „nova 9“ nėra mažiausia suma. Tačiau yra papildomų sąlygų. Pirkėjo naudai. Perkantiems „nova 9“ dovanojamos maždaug 100 eurų vertės ausinės „FreeBuds 4“ bei telefono ekrano draudimas. Pravers tiems, kurie nenorės šio simpatiško telefono grūsti į dėklą.

Techniniai duomenys

2021 11 10 08:43
Spausdinti