Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Finansavimas mokslo tyrimams bus skiriamas pagal naujus kriterijus
BNS
(pixabay.com nuotr.).

Švietimo ir mokslo ministerija žada, kad finansuojant mokslinius tyrimus jau netrukus didesnis dėmesys bus skiriamas kokybės kriterijams.

Pagal Vyriausybės patvirtintą modelį, 60 proc. lėšų moksliniams tyrimams bus skiriama pagal kokybinius parametrus, 40 proc. lėšų – pagal kiekybinius rodiklius. Iki šiol skiriant finansavimą mokslui buvo atsižvelgiama tik į formaliuosius kiekybinius rodiklius. Kiekybiniai rodikliai paprastai atsižvelgia tik mokslinių darbų skaičių ir iki šiol daugiausia jais buvo remiamasi vertinant mokslinę veiklą. Kokybiniai rodikliai atskleidžia, kokio lygio yra paskelbti mokslo darbai, patentai ir dalyvavimas tarptautinėse mokslo programose,  teigiama ministerijos pranešime spaudai.
Pagal Vyriausybės patvirtintą modelį, 60 proc. lėšų moksliniams tyrimams bus skiriama pagal kokybinius parametrus, 40 proc. lėšų – pagal kiekybinius rodiklius.
Finansavimas pagal naująjį kitąmet įsigaliosiantį vertinimo modelį mokslo ir studijų institucijoms bus skiriamas nuo 2019 metų. Pagal naująjį modelį valstybės finansavimą moksliniams tyrimams galės gauti ne tik valstybinės, bet ir nevalstybinės mokslo institucijos. „Siekiant kokybiško mokslo svarbu sudaryti jam būtinas prielaidas. Todėl finansuojant mokslinius tyrimus įvedamas kokybinis matmuo. Tai leis Lietuvos mokslui orientuotis į tarptautinio lygio kokybę ir sparčiau įsijungti į pasaulinę mokslinių tyrimų erdvę“, – sako švietimo ir mokslo ministrės patarėjas prof. Eugenijus Butkus. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 08 11 12:58
Spausdinti