Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


„HUAWEI“
Europos Sąjungos gairėse nenumatytas draudimas „Huawei“ plėtoti 5G tinklus, bet yra papildomų sąlygų
BNS

Europos Sąjungos valstybės narės gali uždrausti telekomunikacijų operatorėms, kurios, šalių nuomone, kelia riziką nacionaliniam saugumui, dalyvauti plėtojant itin svarbias 5G infrastruktūros dalis, teigiama trečiadienį paskelbtose bloko gairėse.

ES planas beveik atkartoja Didžiosios Britanijos nustatytas taisykles, numatančias ribotą Kinijos telekomunikacijų milžinės „Huawei“ dalyvavimą 5G tinklų plėtojime.

Naujosios bloko gairės numato valstybėms narėms atsakomybę užtikrinti saugų 5G tinklų diegimą ir įspėja jas atidžiai tikrinti operatores. Taisyklėse pažymima, kad tinklų saugumas yra labai svarbus visam blokui.

Europos Komisijos apibrėžtame vadinamajame „priemonių rinkinyje“ vengiama įvardyti pačią bendrovę „Huawei“ ir nereikalaujama visiškai uždrausti kuriai nors konkrečiai įmonei dalyvauti kuriant minėtą infrastruktūrą.

Visgi šalys raginamos „įvertinti tiekėjų rizikos profilį“ ir „atitinkamai taikyti apribojimus tiekėjams, kurie laikomi keliančiais didelę riziką“, įskaitant prieigos prie „pagrindinio turto, kuris apibūdinamas kaip kritinės svarbos ir jautrumo“, uždraudimą.

Taip pat ES valstybėms narėms rekomenduojama vengti „didelės priklausomybės nuo vieno tiekėjo“ ar „priklausomybės nuo tiekėjų, kurie laikomi keliančiais didelę riziką“.

Naujosios gairės – tai daugelio mėnesių derybų vaisius, ES mėginant atrasti aukso viduriuką tarp nepaneigiamo „Huawei“ dominavimo 5G sektoriuje ir Vašingtono daromo spaudimo. Dabar pačios valstybės narės priims sprendimus dėl „Huawei“, tačiau Europos Komisijos rekomendacijos suteikia Europos šalims galimybę nepaisyti Vašingtono reikalavimų.

Pati Kinijos milžinė palankiai įvertino gaires, sakydama, kad jos leis bendrovei toliau vykdyti veiklą diegiant 5G tinklus Europoje. „Šis nešališkas ir faktais pagrįstas požiūris į 5G saugumą leis Europai turėti saugesnius ir greitesnius 5G tinklus“, – teigiama bendrovės pranešime.

„Huawei“ Europoje veikia jau beveik 20 metų ir įrodė, kad bendrovė nekelia jokios grėsmės. Mes ir toliau bendradarbiausime su Europos vyriausybėmis ir pramonės atstovais kurdami bendrus standartus, kad sustiprintume tinklų saugumą ir patikimumą“, – pažymėjo bendrovė.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 01 29 17:38
Spausdinti