Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


LEMTINGOS KLAIDOS
„Boeing“ nesiseka ir kosmose
BNS
Pixabay

Programinės įrangos klaidos ir prastas radijo ryšys sužlugdė praeitų metų pabaigoje surengtą JAV aerokosminių technologijų milžinės „Boeing“ kuriamos pilotuojamos kosminės kapsulės bandomąjį skrydį, penktadienį pranešė Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA).

Be kita ko, per šį bandomąjį skrydį buvo pirmąkart užfiksuotas sutrikimas, dėl kurio erdvėlaivis galėtų būti sunaikintas grįždamas į Žemės atmosferą.

Gruodžio 20-ąją surengtas kapsulės „Starliner“ bandomasis skrydis, per kurį kapsulėje žmonių nebuvo, buvo nutrauktas pirma laiko, nesugebėjus laiku įjungti aparato raketinių variklių. Anksčiau buvo skelbta, kad šios problemos priežastis buvo sugedęs borto laikrodis.

Tačiau NASA penktadienį paskelbtame pranešime rašo, kad sutrikimą lėmė iš nešančiosios raketos „Atlas V“ sistemų neteisingai nuskaityti duomenys, dėl kurio erdvėlaivio laikrodžio rodomas laikas 11 val. skyrėsi nuo tikrojo.

Dar vieną problema iškilo dėl silpno ryšio su Žeme. Dėl šios priežasties skrydžio valdymo specialistai negalėjo tinkamai siųsti komandų „Starliner“.

NASA ir „Boeing“ taip pat pirmąsyk patvirtino trečią sutrikimą – klaidą programoje, valdančioje „Starliner“ pasiruošimo sugrįžti į Žemės atmosferą procedūrą.

Dėl šios klaidos erdvėlaivio tarnybinis modulis, valdantis jo gyvybės palaikymo sistemas ir turintis atsiskirti prieš įskriejant į tankiuosius atmosferos sluoksnius, galėjo būti nukreiptas judėti įgulą skraidinančio modulio kryptimi.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 02 08 14:35
Spausdinti