Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


VARTOTOJŲ TEISĖS
„Apple“ sumokės 3,4 mln. JAV dolerių Čilės vartotojams už telefonų veikimo lėtinimą
BNS
Twenty20

„Apple“ sutiko sumokėti Čilės vartotojams 3,4 mln. JAV dolerių už tai, kad užprogramavo ribotą „iPhone“ telefonų naudojimo trukmę, trečiadienį pranešė vartotojams atstovavęs advokatas.

Tai pirmas toks susitarimas Lotynų Amerikoje.

„Apple“ buvo apkaltinta tuo, kad užprogramavo ribotą kai kurių produktų naudojimo laiką, kad vartotojai būtų priversti greičiau pakeisti telefonus, nei to būtų įprastai reikėję. Bendrovė jau yra sudariusi panašius susitarimus JAV ir Europoje.

Apie 150 tūkst. žmonių, įsigijusių „iPhone 6“, „6 Plus“, „6s Plus“, „7“, „7 Plus“ ir SE, padavė į teismą amerikiečių technologijų milžinę teigdami, kad jų išmanieji telefonai pradėjo veikti neefektyviai po „Apple“ užprogramuotų programinės įrangos atnaujinimų, įdiegtų iki 2017 metų gruodžio 21 dienos.

Susitarime numatomas registracijos laikotarpis nukentėjusiems klientams, kurie turės pateikti įrodymus, jog jų įrenginiai veikia prasčiau, virtualioje spaudos konferencijoje teigė vartotojų organizacijos „Odecu“ teisininkas Juanas Sebastianas Reyesas.

Kiekvienas klientas gaus ne daugiau nei 50 JAV dolerių kompensaciją, kuri bus padalyta, jei pagal vieną serijos numerį bus pateikta daugiau nei viena pretenzija, kaip antai naudotų telefonų atveju.

2017 metų gruodžio mėnesį „Apple“ pripažino, kad jos programinė įranga „iOS“ buvo pritaikyta sulėtinti senesnių „iPhone“, kurio baterijos veikimo laikas trumpėjo, veikimą.

Kilusi pasipiktinimo banga privertė „Apple“ atnaujinti savo programinę įrangą ir pasiūlyti dideles nuolaidas keičiant baterijas.

2020 metų kovo mėnesį „Apple“ sutiko sumokėti iki 500 mln. JAV dolerių, kad būtų išspręstas kolektyvinis ieškinys dėl sulėtėjusių „iPhone“ telefonų Jungtinėse Valstijose, o lapkričio mėnesį – dar 113 mln. JAV dolerių, kad būtų išspręsta byla daugiau nei 30 valstijų JAV tuo pačiu klausimu.

Bendrovė taip pat išsprendė bylą su Prancūzijos vartotojų priežiūros tarnyba sutikdama sumokėti 25 mln. eurų, nes neinformavo „iPhone“ vartotojų, jog programinės įrangos atnaujinimai gali sulėtinti senesnius įrenginius.

Savo ruožtu Italija skyrė „Apple“ ir „Samsung“ 10 mln. ir 5 mln. eurų baudą už suplanuotą išmaniųjų telefonų dirbtinį sulėtinimą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 04 08 11:31
Spausdinti