Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


Žaliojo žiedo riteriai: už ką balsuotų kanapių mėgėjai?
Gytis Kapsevičius
Kanapių kultūros diena 2018 (E. Blaževič nuotr.).

Politikai apie kanapes šiandien kalba kur kas dažniau nei prieš penkmetį, tačiau už teisę į suktinę niekas atvirai agituoti nedrįsta

Konkurse „Idėja Lietuvai“ pasiūlymas legalizuoti kanapes tarp internetu balsavusių vartotojų buvo populiariausias, tačiau po ekspertų vertinimo liko užnugaryje. Nežinia, ar tai buvo internetinis pokštas, ar Lietuvoje iš tiesų egzistuoja didelis poreikis bent retsykiais užsitraukti suktinę.

Turint omenyje, kad toks atsipalaidavimo būdas šalyje griežtai draudžiamas, sunku pasakyti, kiek lietuvių rūkytų kanapes. Pernai paskelbtoje Jungtinių Tautų narkotikų kontrolės ir nusikalstamumo prevencijos biuro ataskaitoje, tiriančioje marihuanos paplitimą, nurodyta, kad Lietuvoje ją vartoja apie 40 tūkst. gyventojų nuo 15 iki 64 metų (2,3 proc.).

Nyderlanduose, kur marihuaną rūkyti galima laisvai, jos vartotojų skaičius siekia apie 8 proc. Lietuvoje tai sudarytų apie 220 tūkst. gyventojų. Kita vertus, Kolorado valstijoje (JAV), kur kanapės taip pat legalios, rūkančiųjų skaičius viršija 20 proc. Niekas nežino, kaip galimybė rūkyti laisvai paveiktų konservatyvesnius ir senstančioje visuomenėje gyvenančius lietuvius. Išbandytų tik jaunimas? Uždraustas vaisius nepasirodytų toks jau saldus? O gal pultume „pūsti“ kelis kartus per dieną?

2018 06 28 16:13
Spausdinti