Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Pakalbėkime apie homoseksualumą moksliškai
Ugnė Litvinaitė
(Pixabay nuotr.).

Vilniaus universiteto Psichologijos instituto Klinikinės psichologijos katedros docentas Paulius Skruibis teigia, kad homoseksualumo tolerancijos klausimas neturėtų būti vertinamas kaip politinis – kaip ir kitais psichinės sveikatos klausimais, taip ir šiuo, specialistų bendruomenėje vyrauja konsensusas, ir juo reikėtų pasitikėti.

– Pakalbėkime apie homoseksualumą moksliškai: kodėl homoseksuali ar biseksuali orientacija yra tokia pat „normali“ kaip heteroseksuali? Kodėl tai išbraukta iš psichinių sutrikimų sąrašo?

– Homoseksualumas iš DSM (angl. Diagnostical Statistical Manual) – ligų klasifikacijos, taikomos JAV ir kai kuriose kitose šalyse, buvo pašalintas 1973 m., o iš Pasaulinės sveikatos organizacijos Tarptautinės ligų klasifikacijos (angl. International Classification of Diseases) – 1990-aisiais. Tarptautinė ligų klasifikacija yra išversta į 43 kalbas.

Apskritai, kas laikoma psichikos sutrikimu, yra ekspertų sutarimo reikalas, dėl to tai yra nuolatinis procesas ir sąrašai vis atnaujinami. Nustatyti psichinę žmogaus būseną – tai ne atlikti kraujo tyrimą, taigi reikalingas savo srities specialistų prieitas sutarimas pagal tam tikrus nusistatytus kriterijus.

2018 10 01 14:15
Spausdinti