Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


TECHNOLOGIJOS
Nerealios svajonės? Sparčią metavisatų plėtrą kol kas stabdo technologijos
Liepa Žeromskaitė
Shutterstock
Metavisatos užuomazgos kompiuteriniuose žaidimuose.

Jau dabar aišku, kad prisijungti prie metavisatos bent jau pradžioje reikės virtualiosios realybės (VR) akinių. Tačiau maždaug čia daugelio žinios ir baigiasi. Kaip teigė „VR Arenos“ įkūrėjas ir vadovas Domas Sabockis, kol kas metavisata nėra aiškiai apibrėžtas dalykas ir niekas iki galo nesupranta, kaip ji atrodys. Tad ir kalbėti apie jai reikalingas naujas technologijas arba iki galo įgyvendintą metavisatos viziją yra sudėtinga.

Pašnekovo teigimu, metavisatos jau dabar egzistuoja įvairiuose kompiuteriniuose žaidimuose, sukurtuose blockchain (angl. blokų grandinė) sistemose. Jiems tereikia kompiuterių, konsolių arba mobiliųjų telefonų – pavyzdžiu galėtų tapti prieš porą metų jaunimo dėmesį užkariavusi mobilioji programėlė „Pokemon Go“ arba kompiuterinis žaidimas „Fortnite“. „Tačiau dažniausiai visi metavisatą įsivaizduoja kaip filmą „Matrica“ arba knygos „Ready player one“ siužetą“, – kalbėjo D. Sabockis.

Jis prisiminė, kaip 2007 m. į rinką buvo paleistas pirmasis „iPhone“ – žiūrint dabartinėmis akimis, pats telefonas buvo gana prastas, tačiau tapo lūžio tašku telekomunikacijose. „Suprasta, kad mobilusis telefonas nėra papildomas įrenginys tavo gyvenime, kad jis gali būti pagrindinis, – teigė pašnekovas. – Panašiai dabar vyksta ir su VR technologijomis.“

Vis dėlto „Vilnius Tech“ universiteto technologijos mokslų profesorius Artūras Serackis laikėsi kiek kitokios nuomonės. Jo teigimu, nesulauksime vienos konkrečios datos kaip lūžio taško, kai galėsime pasakyti, kad iki vakar metavisatos nebuvo, o nuo šiandien ji yra.

2022 01 10 06:33
Spausdinti