Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


Marijos žemė maitintoja: kur nukeliauja Lietuvoje auginamas maistas?
Gytis Kapsevičius
Lietuviški sraigių gaminiai itin laukiami Japonijoje.

Lietuva savo žemės ūkio produkciją tiekia daugiau nei 140 šalių. Tačiau perfrazuojant populiarų posakį, svarbiau kiekybė ir kokybė nei valstybių gausa.

Jungtinėse Tautose greit neliks šalių, į kurias neeksportuojame, juokauja Žemės ūkio ministerijos atstovai. Mažoje valstybėje prie Baltijos jūros išauginta produkcija pasiekia ir labai tolimus kraštus. Pavyzdžiui, Pietų Korėjai tiekiame daržoves, Meksikai ‒ pieną ir pieno produktus. Lietuviški javai keliauja į tokias šalis kaip Omanas, Egiptas, Indonezija.

Šiandien Lietuva apsirūpina daugeliu žemės ūkio produktų, todėl jų daugiau eksportuojame, nei importuojame. Pernai žemės ūkio ir maisto produktų eksportas siekė 4,824 mlrd. eurų, o importas – 3,783 mlrd. eurų. Apskritai šie produktai sudarė 18,3 proc. viso Lietuvos prekių eksporto.

Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto (LAEI) duomenimis, pernai didžiausią žemės ūkio eksporto dalį sudarė javai (parduota už 620 mln. eurų). Pajamos iš pieno ir pieno produktų, paukščių kiaušinių bei natūralaus medaus siekė 551 mln. eurų (žr. grafiką).

2018 07 13 03:00
Spausdinti