Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


GRĖSMĖS
Kur pažvelgsi, visur priešai
Evaldas Labanauskas
NATO
Žinutė draugams.

Vakarų pasauliui nuo SSRS agresijos apsaugoti įkurta NATO dabar patiria kur kas daugiau grėsmių ir iššūkių

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas (nuotr.), kovo mėnesį pristatydamas kasmetę darbų ataskaitą ir kalbėdamas apie kylančias grėsmes, pažėrė visą jų salvę: „Rusijos destabilizuojantis poveikis. Besitęsiantis terorizmo pavojus. Išmanūs kibernetiniai išpuoliai. Naujausios technologijos. Kinijos kilimas. Ir klimato kaitos poveikis saugumui.“

Vis dėlto dauguma ekspertų išskiria Kinijos augimą ir jo mastą kaip didžiausią pokytį NATO aplinkoje ir kartu iššūkį Aljansui. „Šiandien jau niekam nekyla abejonių, kad Kinija yra svarbus tarptautinės politikos veiksnys, galbūt nulemsiantis tarptautinės sistemos transformaciją“, – IQ tvirtino Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) dėstytojas Valentinas Beržiūnas.

Kinijos veiksnys susijęs ne tiek su tiesiogine Kinijos grėsme Aljansui, kiek su šios Azijos galybės poveikiu visam pasauliui: nuo skleidžiamos autoritarinės politinės kultūros ar grasinimų laisvajai prekybai iki įsiskverbimo į Vakarų ir kitų šalių ūkius.

2021 04 14 08:59
Spausdinti