Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


NAUDINGOSIOS IŠKASENOS
Kąsnis Mėnulio sūrio: kosminė kalnakasyba audrina verslininkų protus
Gytis Kapsevičius
NASA
Astronautai? Ne. Šachtininkai.

Pigesnės raketų technologijos atvėrė kelius įgyvendinti kosmines vizijas. Kai kurios jų išliko labai žemiškos – išgauti išteklių iš uolienų.

Kosmoso entuziastus Mėnulis įkyriai masina kiekvieną giedrą naktį. Neatsitiktinai jame pastaruoju metu vėl aktyviau vykdomi moksliniai tyrinėjimai – Žemės palydove glūdi nemažai gėrybių. Žinoma, kad ten yra aliuminio, kalcio, silicio, geležies, magnio, torio, urano, fosforo, helio-3 atsargų.

Asteroiduose potencialių medžiagų įvairovė dar didesnė. Juose gali slypėti daugybė metalų, tokių kaip geležis, kobaltas, nikelis ir platina. Dabar jau išnykusios kosminio kasimo bendrovės „Planetary Resources“ duomenimis, šalia Žemės egzistuoja daugiau nei 16 tūkst. pasiekiamų asteroidų, o potencialūs jų ištekliai įvertinami kvintilijonais – tai skaičius su 30 nulių – JAV dolerių.

Tačiau matuoti nežemiškųjų išteklių vertę pagal rinkos kainas būtų panašu, kaip Saulės vertę apskaičiuoti pagal parduodamo helio įkainius. Susirinkti šiuos neįsivaizduojamus turtus trukdo ne tik techninis pasirengimas (jo apskritai nėra), bet ir teisinės vingrybės.

2020 07 29 05:32
Spausdinti