Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


DEMOKRATIJA BALTARUSIJOJE
Ilgai ir nelaimingai?
Liepa Žeromskaitė
Vytis Snarskis

Nuo suklastotų Baltarusijos prezidento rinkimų praėjo beveik metai. Baltarusiai neketina pasiduoti, bet ar pavyks ką nors pasiekti?

Turbūt niekas nei pačioje Baltarusijoje, nei už jos sienų 2020 m. vasarą nesitikėjo, kad diktatorių Aliaksandrą Lukašenką išversti iš sosto bus lengva. Vis dėlto, praėjus beveik metams nuo pernai rugpjūčio 9 d. vykusių suklastotų prezidento rinkimų, Baltarusijoje padėtis negerėja. Keturis mėnesius kiekvieną sekmadienį vykusius protestus užspaudė žiema, politinių kalinių skaičius didėja dienomis (birželio pabaigoje viršijo 500), sulaikyta apie 40 tūkst. žmonių, režimo vykdomos represijos darosi vis žiauresnės.

Bet baltarusiai neketina pasiduoti.

Iš tiesų, regis, vos per kelerius pastaruosius metus Baltarusijos visuomenė spėjo pasikeisti taip greitai, kaip niekas prieš tai nebūtų pagalvojęs. Visuomenės nuomonės apklausos rodė, kad dar 2015-aisiais, praėjus metams po įvykių Kijevo Maidane, baltarusiai bijojo Ukrainos scenarijaus, buvo gana prorusiški ir net nesvarstė apie pavojingų protestų galimybę.

2021 07 12 06:22
Spausdinti