Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


ES IR BALTARUSIJA
Europa prieš A. Lukašenką metų metus naudojo meduolio ir botago principą. Tai buvo klaida.
Evaldas Labanauskas, IQ Briuselio biuro vadovas
Scanpix
Žinutė pasauliui.

Viskas prasidėjo nuo vilčių. Vos žlugus Sovietų Sąjungai tuometė Europos Bendrija aktyviai įsitraukė į bendradarbiavimą su Baltarusija. 

Beje, tai vyko visoje buvusio komunistinio bloko erdvėje, tačiau vienos šalys (Lietuva, Latvija, Estija) pasistengė priimti pokyčius, kitos buvo per daug sukrėstos permainų. Europos Bendrija pasiūlė Baltarusijai, kaip ir kitoms posovietinėms šalims, prisijungti prie Partnerystės ir bendradarbiavimo susitarimo, bet įvyko prezidento rinkimai.

„Baltarusijos ir ES santykius reikia skaičiuoti nuo A. Lukašenkos atėjimo į valdžią, nes jis 1994 m. tapo prezidentu, ir nuo to laiko į mūsų santykius buvo įtraukti tie struktūriniai veiksniai, kurie iki šiol juos veikia“, – IQ teigė Europos užsienio reikalų tarybos (ECFR) vizituojantis ekspertas Pavelas Slunkinas, gyvenantis Baltarusijoje.

Pirmosios Europos sankcijos Baltarusijai buvo paskelbtos 1996 m. po A. Lukašenkos inicijuoto referendumo, išplėtusio jo galias ir užtraukusio rankinį stabdį visoms reformoms. Be to, Vakarus pykdė ir paslaptingi jo politinių oponentų dingimo ar mirties atvejai. 1999 m. sankcijos panaikintos.

2021 07 19 07:00
Spausdinti