Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Duonos ir žaidimų neužtenka
Kotryna Tamkutė
(Pixabay nuotr.).

Šalies ekonomikos padėtis tarptautinėje arenoje konkuruoti dėl aukšto lygio specialistų – palanki. Reikia tik užtikrinti, kad ginklai nebūtų sudėti kovai dar neprasidėjus.

Pernai buvo naujai išduoti 248 leidimai laikinai gyventi Lietuvoje užsieniečiams, ketinantiems dirbti aukštos profesinės kvalifikacijos reikalaujantį darbą. Didžiausią jų dalį sudaro IT specialistai, taip pat įvairių sričių konsultantai, žmogiškųjų išteklių vadybininkai, biotechnologai. Tiesa, tai vos pusantro procento užsieniečių, nusprendusių gyventi Lietuvoje.

Tačiau, atsižvelgiant į augantį aukštos kvalifikacijos specialistų poreikį, tai – svarbi šalies migracijos sistemos dalis. „Šie specialistai į šalį atneša kitokios kultūros, įkvepia veržlumo, kūrybingumo“, – įsitikinusi verslo asociacijos „Investuotojų forumas“ vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė.

Visgi dėmesio jiems, IQ kalbintų pašnekovų teigimu, šiuo metu skiriama per mažai. Tai atspindi „Investuotojų forumo“ kiekvieną metų ketvirtį sudaromo investuotojų pasitikėjimo indekso duomenys. Verslininkų nuomone, talentų migracija patenka į trejetuką daugiausia dėmesio reikalaujančių sričių kartu su švietimu ir efektyviu viešojo sektoriaus valdymu. „Šiuo metu vykdoma migracijos politika ne tik apsunkina Lietuvoje veikiančių įmonių veiklos ir plėtros galimybes, bet ir neprisideda prie šalies konkurencingumo“, – įsitikinusi asociacijos vykdomoji direktorė R. Skyrienė.

2019 09 06 03:05
Spausdinti