Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


VALSTYBĖS TARNYBA
Achilo kulnas: valstybės tarnautojai nepateisina lūkesčių
Kotryna Tamkutė
Fotobankas

Svarbiausias valstybės tarnybos išteklius ir silpniausia jos vieta Lietuvoje yra žmonės

Valstybės tarnautojai yra viena silpniausių Lietuvos grandžių. Tai, ką daugelis nujautė ir apie ką bent jau privačiuose pokalbiuose vis garsiau kalba įvairių sričių ekspertai, patvirtina ir mokslininkų tyrimai.

Oksfordo universiteto (Didžioji Britanija) tyrėjai pernai sudarė tarptautinį valstybės tarnybos efektyvumo indeksą (InCiSE). Jame iš 38 analizuotų šalių Lietuvos valstybės tarnyba užėmė 20 vietą. Šalys tyrime vertintos pagal dvylika kriterijų, aukščiausia aštunta vieta Lietuvos valstybės tarnybai atiteko paslaugų skaitmeninimo srityje, o prasčiausiai ji pasirodė darbuotojų gebėjimų srityje – aplenkusi tik Graikijos ir Turkijos tarnautojus, liko 36 vietoje.

Tai, Advokatų tarybos pirmininko profesoriaus Igno Vėgėlės teigimu, geriausiai ir iliustruoja problemas, su kuriomis susiduria valstybės tarnyba Lietuvoje: itin kritęs tarnautojų gebėjimų lygis, didelė ilgametę patirtį turinčių darbuotojų kaita – nuo trečdalio iki beveik pusės savo noru paliekančių valstybės tarnybą Lietuvoje ir į ją nebegrįžtančių yra 30–39 metų patyrę profesionalai.

2020 03 25 08:06
Spausdinti