Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


VIEŠIEJI PIRKIMAI
Stabdomas nacionalinio stadiono sutarties pasirašymas
BNS

Viešųjų pirkimų tarnyba prokurorų prašymu nurodė Vilniaus savivaldybei stabdyti 156 mln. eurų vertės nacionalinio stadiono statybų ir valdymo sutarties su koncerno „Icor“ valdoma bendrove „Axis industries“ pasirašymą. 

Kaip penktadienį pranešė Generalinė prokuratūra, procedūros stabdomos po to, kai ginti viešąjį interesą jos paprašė Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT). Sutartis stabdoma aiškinantis, ar koncesijos vertės padidėjimas po derybų yra pagrįstas ir teisėtas.

„Viešojo intereso gynimo skyriaus prokuroras į Viešųjų pirkimų tarnybą kreipėsi gavęs FNTT pranešimą apie galbūt pažeistą viešąjį interesą Vilniaus miesto savivaldybei rengiantis vykdyti nacionalinio stadiono komplekso statybas koncesijos būdu. Įvertinusi pateiktus duomenis, prokuratūra pradėjo šio pranešimo nagrinėjimą dėl galimo viešojo intereso gynimo priemonių taikymo“, – skelbia prokuratūra. 

„Bendradarbiaujant su Viešųjų pirkimų tarnyba bei FNTT bus siekiama nustatyti, ar minimos koncesijos sutarties vertės padidėjimas, įvykęs derybų metu, yra pagrįstas ir teisėtas“, – nurodo prokurorai. 

Sutartis stabdoma, kol Viešųjų pirkimų tarnyba pateiks išvadą, ar sutartis nepažeidžia teisės aktų. Koncesijos sutartį su konkursą laimėjusia „Axis industries“ ir projekto finansuotoju „Baltcap“ savivaldybė planavo pasirašyti kovą. Tam pritarė tiek savivaldybės taryba, tiek Vyriausybė.

Pagal bendrą savivaldybės, statytojų, finansuotojų ir Vyriausybės sutartį kompleksą daugiau nei du dešimtmečius valdytų bendrovė „Kauno arena“. Statinio projektą kurtų britų architektas Damonas Lavelle, atstovaujantis tarptautinei architektų studijai „Populous“, projektuojančiai UEFA stadionus, ir Lietuvos įmonė „Cloud architektai“.

P. Poderskis: tikrinimų nesibaidome

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis BNS sakė, kad savivaldybė nesibaimina tikrinimų ir pateiks institucijoms visą prašomą informaciją.

„Šis projektas tęsiasi jau 5 metus. Jį tikrino visos institucijos daug kartų. Žinome, kad ir per ateinančius 25 koncesijos metus jis bus dar tikrinamas ne kartą, ne du ir ne tris visų institucijų, kurios tik turi kompetenciją jį tikrinti. Esame tam pasiruošę, nesibaidome tikrinimų ir pateiksime visoms institucijoms visus atsakymus“, – teigė P. Poderskis.

Vis dėlto prokuratūros ir VPT veiksmus stabdyti sutarties pasirašymą jis vadina neproporcingais. 

„Neproporcinga yra dabar stabdyti procedūras, nes po sutarties pasirašymo dar bus šešių mėnesių sutarties įsigaliojimo terminas. Tačiau gerbiame Lietuvos institucijas, laukiame atsakymo iš jų - neabejojame, kad po to daugiafunkcio komplekso sutartis bus iškart pasirašyta ir prasidės statybų darbai“, – tvirtino savivaldybės administracijos vadovas.

Kompleksą sostinės Šeškinės mikrorajone tikimasi pastatyti 2023-iaisiais. Numatoma, kad pati komplekso su 15 tūkst. vietų stadionu ir kitais objektais statyba kainuos apie 93,2 mln. eurų. Tačiau savivaldybei pasirinkus išdėstyti mokėjimus per 25 metus, finansuotojui – „BaltCap“ – planuojama iš viso sumokėti beveik 156 mln. eurų. Vyriausybės dalis, atsižvelgiant į sutarties projektą, siektų apie 54,5 mln. eurų, savivaldybės – 101,5 mln. eurų. Projekte palikta galimybė savivaldybei ir Vyriausybei išsimokėti anksčiau.

Be futbolo stadiono, komplekse dar bus 15 objektų: lengvosios atletikos stadionas, sporto kompleksas su gimnastikos, rankinio, tinklinio, bokso, krepšinio salėmis, bendruomenės ir kultūrinio ugdymo centras su biblioteka, 300 vietų darželis ir Sporto muziejus.

Savivaldybė bus atsakinga tik už bibliotekos ir darželio valdymą, Vyriausybė – už sporto muziejų, kitus objektus, įskaitant patį stadioną, 25 metus prižiūrėtų koncesininkas.

Bendra daugiafunkcio sporto komplekso kaina – 93,2 mln. eurų. Tačiau praradus ES finansavimą ir į jo vietą pritraukus didžiausią Baltijos šalyse privataus kapitalo fondų valdytoją „BaltCap“, sutarta mokėjimą išdėstyti per 25 metus, tokiu būdu bendra sumokėta suma siektų 155,9 mln. eurų.

Projekto kritikai jau anksčiau išsakė abejones dėl to, jog pasirinkus šį modelį kompleksas pabrango daugiau nei 50 mln. eurų, taip pat dėl to, jog projekto finansuotojas pasirinktas neužtikrinant konkurencijos, t.y. neapklausus kitų galimų finansuotojų.

Savivaldybė sutartyje pasiliko galimybę visus mokėjimus atlikti anksčiau ir tokiu būdu likti prie pradinės komplekso sukūrimo kainos. Planuojama, kad stadionas Vilniuje turės 15 tūkst. vietų žiūrovams, hibridinę dangą ir kainuos 39,2 mln. eurų. 

Tarptautinius reikalavimus atitinkantį stadioną sostinės Šeškinės mikrorajone bandoma pastatyti nuo 1987-ųjų, pastarąjį kartą statybos pradėtos 2008-aisiais, tačiau sustabdytos nutraukus finansavimą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 03 13 12:27
Spausdinti