Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


TECHNOLOGIJOS
Paslaptingiausi biržos naujokai? Ką pamatysime pažvelgę į „Palantir“
IQ

Praėjusią savaitę JAV technologijų bendrovė „Palantir Technologies“ paskelbė, jog ketina platinti savo akcijas Niujorko akcijų biržoje. Tai iškart tapo viena didžiausių naujienų.

Žodis „palantir“ greičiausiai bus girdėtas žymiojo Johno Ronaldo Reuelo Tolkieno trilogijos „Žiedų valdovas“ gerbėjams. Šiame fantastiniame romane palantirai – tai į krištolo rutulius panašūs vaizdo portalai, leidžiantys matyti toli vykstančius įvykius, tam tikras šiuolaikinės saugumo kamerų sistemos atitikmuo.

Vardas neatsitiktinis. 2003 m. įkurta bendrovė užsiima duomenų sisteminimo ir dalijimosi paslaugomis. Ji yra mėgstama JAV saugumo institucijų,  tačiau kartu išlieka gana paslaptinga.

„Palantir“ šiandien vertinama 20–26 mlrd. JAV dolerių, nors yra nuostolinga. Kita vertus, jos pajamos sparčiai auga. 2019 m. „Palantir“ sulaukė 742,5 mln. JAV dolerių įplaukų, rašo „The New York Times“, tačiau patyrė net 580 mln. JAV dolerių nuostolį.

„Palantir“ jau pritraukė 3 mlrd. JAV dolerių, o esamos krizės metu, kaip ir daugelis informacinių technologijų bendrovių, papildomų sukrėtimų nepatyrė. Pirmo pusmečio rezultatai buvo 481 mln. JAV dolerių – tai du trečdaliai pernykščių pajamų.

Bendrovė klientams siūlo du  savo skaitmeninius sprendimus: „Gotham“ – dar viena popkultūros nuoroda, taip vadinamas miestas, kurį Betmenas gina nuo piktadarių –  ir „Foundry“. Programos leidžia analizuoti ir sisteminti didelius duomenų srautus ir yra populiarios tarp valstybės agentūrų valdant sudėtingas tiekimo grandines ar sekant terorizmu įtariamus asmenis. Į bendrovę investavo Centrinės žvalgybos agentūros finansinė atšaka „In-Q-Tel“. 

Nepaisant mėginimų surasti daugiau privačių klientų, iš valdžios užsakymų pernai bendrovė uždirbo 345,5 mln. JAV dolerių – tik 50 mln. mažiau nei iš privačių kontraktų.

Bendrovės akcijos investuotojams gali tapti prieinamos per artimiausią mėnesį. Ko galima tikėtis, kai tai įvyks? „The Economist“ spėja, jog „Palantir“ ateitis nebūtinai bus šviesi vien dėl to, kad tai IT sektoriaus žaidėja. Nors bendrovė mažina nuostolius ir didina pelną, jos konkurentai turi pranašumų. Dalis saugomų duomenų iki galo nėra perkelti į debesų kompiuterijos tinklą. Glaudžios įmonės partnerystės su saugumo žinybomis galbūt irgi verčia būsimus partnerius dukart peržiūrėti būsimo bendradarbiavimo galimybę. Savo minusų turi ir šios srities specifika – jei dažnai IT bendrovės gali kurti daugiau mažiau standartizuotus sprendimus, tokioms bendrovėms kaip „Palantir“ juos reikia pritaikyti pagal unikalius kliento poreikius, taip naudojant papildomus resursus.

Galiausiai įmonės reputacijai gali daryti įtaką ir politika. Vienas „Palantir“ įkūrėjų, Peteris Thielis, buvo Donaldo Trumpo rėmėjas praėjusiuose rinkimuose, nors dėl pastarojo COVID-19 politikos dabar bando atsikratyti šios etiketės. Minėti glaudūs ryšiai su valdžia verčia šią bendrovę balta varna gana liberalioje Silicio slėnio aplinkoje. Tiesa, galbūt reikėtų sakyti „vertė“. Neseniai bendrovė fiziškai persikėlė iš Palo Alto į centriau esantį Denverį. Šis žingsnis motyvuojamas kaštų taupymu, tačiau gali pasirodyti gana simboliškas.

2020 09 04 08:48
Spausdinti