Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PAKITUSI KRYPTIS
Nerimas dėl koronaviruso smukdo Europos akcijų indeksus
BNS
Pixabay
Grafikas.

Antradienį kilę pagrindiniai Europos akcijų indeksai trečiadienį pasuko žemyn, nes nuogąstavimai dėl besitęsiančio koronaviruso plitimo, visų pirma Jungtinėse Valstijose, nusveria optimizmą dėl Europos Sąjungos (ES) lyderių suderinto kovos su krize plano, rašo CNBC portalas.

Bendras didžiausių Europos įmonių akcijų indeksas „Stoxx Europe 600“ nuo sesijos pradžios smuko 0,95 proc. iki 373,13 punkto. Didžiosios Britanijos FTSE 100 nusileido 0,89 proc., Vokietijos DAX – 0,45 proc., Prancūzijos CAC 40 – 1,13 proc., Italijos FTSE MIB – 0,5 proc., o Ispanijos IBEX 35 – 1,27 procento.

Antradienį Europos akcijų rinkose vyravo augimo nuotaikos, kurias pakurstė žinia apie tai, kad ES šalių vadovai po keturių dienų derybų pasiekė susitarimą dėl bloko ekonomikos gaivinimo plano ir 2021–2027 metų biudžeto. „Artimiausių septynerių metų biudžetas sudarys 1,074 trln. eurų ir mes nusprendėme mobilizuoti 750 mlrd. eurų, kad galėtume palaikyti ekonomikos atsigavimo galimybes“, – per antradienio ryte surengtą spaudos konferenciją pareiškė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis.

Tačiau trečiadienį indeksai pakeitė kryptį ir tai rodo, jog pirmame plane vėl atsidūrė su pandemija susiję nuogąstavimai. Johnso Hopkinso universiteto skelbiamais duomenimis, mirusiųjų nuo koronaviruso skaičius pasaulyje iki trečiadienio 8 val. ryto Lietuvos laiku padidėjo iki 615 754, o užsikrėtusiųjų skaičius išaugo iki 14 906 602.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį perspėjo, kad situacija dėl JAV koronaviruso krizės „prieš pagerėdama pablogės“. „Deja, įmanoma, jog prieš pagerėjimą padėtis dar pablogės“, – pareiškė jis per spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose. Jungtinės Valstijos užima pirmą vietą pasaulyje ir pagal užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičių, ir pagal mirusiųjų skaičių.

Statistikos svetainės „Worldometer“ duomenimis, JAV nuo protrūkio pradžios patvirtinta daugiau kaip 4 mln. užsikrėtimo atvejų, o mirė daugiau kaip 144,7 tūkst. užsikrėtusiųjų. Papildomą spaudimą rinkoms daro įtampos JAV ir Kinijos santykiuose padidėjimas.

Pekinas trečiadienį paskelbė, kad Jungtinės Valstijos nurodė Kinijai uždaryti savo konsulatą Hjustone, ir pavadino tai „politine provokacija“, dar labiau pakenksiančia diplomatiniams santykiams. „Kinija ragina JAV nedelsiant atšaukti savo neteisingą sprendimą, antraip Kinija tikrai imsis tinkamo ir reikalingo atsako“, – pareiškė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas, pridūręs, kad nurodymo uždaryti savo konsulatą Kinija sulaukė antradienį.

2020 07 22 14:50
Spausdinti