Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


SANTAUPOS
LB: gyventojų indėlių toliau daugėja
BNS
Pexels

Lietuvos banko (LB) prognozė, kad pasibaigus pirmajam karantinui pernai gyventojai pradės daugiau vartoti, nepasitvirtino – jie ir toliau taupo, todėl bankuose daugėja indėlių, sako centrinio banko atstovė.

„Mes jau tikėjomės 2021 metų antrąjį ketvirtį taupymo mažėjimo, bet to nematyti. Toliau tęsiasi taupymas – nemažą dalį pajamų žmonės atideda, jos nusėda išaugusiuose indėliuose“, – trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitete teigė LB Ekonomikos departamento direktorė Kotryna Tamoševičienė.

LB Finansinio stabilumo departamento direktoriaus Jokūbo Markevičiaus teigimu, indėlių augimas siekia 20 proc. per metus.

LB duomenimis, liepos 1-ąją Lietuvos bankuose buvo kiek daugiau nei 19 mlrd. eurų gyventojų indėlių – per ketvirtį jų suma išaugo apie 750 mln. eurų (4 proc.), o per metus – 3,5 mlrd. eurų (22,5 proc.).

K. Tamoševičienė vis dėlto tikisi, kad ateityje gyventojų vartojimas augs.

„Žvelgiant į ateitį galima tikėtis spartesnio vartojimo augimo ir didesnę dalį pajamų vartotojai išleis prekėms ir paslaugoms“, – Seimo nariams teigė ji.

Pasak LB atstovės, atotrūkis tarp darbo užmokesčio ir darbo našumo Lietuvoje mažėja.

„Tarpas tarp šių dydžių mažėja, bet kol kas vejasi ES vidurkį – žmonėms už atitinkamą našumą yra teisingiau apmokama“, – tvirtino K. Tamoševičienė.

Vis tik, jos teigimu, šalies konkurencingumui tai kol kas nekenkia.

„Negalima kol kas teigti, kad tai jau kenkia konkurencingumui, bet jeigu tos tendencijos tęsis, gali tapti problema kažkada“, – aiškino LB atstovė.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 09 29 14:43
Spausdinti