Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


EMIGRACIJA
LB: emigrantų perlaidos į Lietuvą šiemet nebesieks 2 proc. BVP
BNS
Fotobankas

Emigrantų perlaidos į Lietuvą, ankstesniais metais sudariusios 2,6-4 proc. šalies bendrojo vidaus produkto (BVP), tikėtina, šiemet nesieks nė 2 proc., prognozuoja Lietuvos bankas.

Per tris šių metų ketvirčius asmeninių pervedimų į Lietuvą srautas siekė 510 mln. eurų – 38 proc. mažiau nei per tą patį laikotarpį pernai. Vien trečiąjį ketvirtį emigrantų perlaidos sumažėjo 46 proc. iki 153 mln. eurų.

Anot Lietuvos banko ekonomisto Manto Vilniškio, emigrantų perlaidos mažėjo ir dėl koronaviruso pandemijos, ir dėl „Brexit'o“.

„Pirmoji pandemijos banga smogė ir asmeninėms pajamoms, o kartu ir emigrantų perlaidoms. Valstybėms, įskaitant ir tas, kuriose gausu emigrantų iš Lietuvos, kovoje su pandemija ribojant ekonominę veiklą, stipriausiai buvo paveiktas paslaugų sektorius“, – pranešime sakė M. Vilniškis.

Anot jo, šiuose sektoriuose dirbantys emigrantai, tikėtina, arba prarado darbą, arba išėjo į prastovas. Be to, dalyje šalių ribojimai buvo griežtesni, todėl poveikį galėjo pajusti ir pramonėje dirbantys emigrantai.

„Visa tai paveikė tiek emigrantų pajamas, tiek ir išlaidas, kurių dalis, tikėtina, yra ir į Lietuvą pervedami pinigai“, – tvirtino ekonomistas.

M. Vilniškis pastebi, kad vasaros pabaigoje, kuomet epidemiologinė situacija buvo geresnė ir daugelyje šalių buvo palengvinti apribojimai, augo ir emigrantų pervedimai.

Tačiau, pasak jo, nauji ekonomikos apribojimai, įvesti siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą, bei artėjantis „Brexit'o“ terminas turės neigiamą poveikį ir emigrantų perlaidoms. Ekonomisto teigimu, metinis jų kritimas turėtų viršyti 40 proc.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 12 21 14:22
Spausdinti