Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


Latvijos AT nusprendė iš žlugusio „Parex“ banko savininkų išieškoti 124,3 mln. eurų
BNS
Fotobankas

Latvijos Aukščiausiojo Teismo (AT) Civilinių bylų departamentas nusprendė, kad žlugusio  „Parex“ banko savininkai Valerijus Karginas ir Viktoras Krasovickis privalo atlyginti viešojo turto valdytojos „Possessor“ (anksčiau – Latvijos privatizavimo agentūra) ir jos buvusios antrinės įmonės „Reap“ 124,3 mln. eurų sumos nuostolius, susijusius su šio banko aktyvų gelbėjimu.

Latvijos AT nutarė nenagrinėti V. Kargino ir V. Krasovickio kasacinio skundo dėl jiems nepalankaus Latgalės apygardos teismo sprendimo, paskelbdamas, jog kad nėra pagrindo manyti, jog apygardos teismas priėmė neteisingą sprendimą dėl šios sumos priteisimo.

2008-ųjų lapkritį ties žlugimo riba atsidūręs tuomet antras pagal dydį Latvijoje „Parex“ bankas kreipėsi į vyriausybę pagalbos, kuri sutiko už simbolinę 2 latų kainą perimti 51 proc. akcijų bei suteikti 200 mln. latų (285 mln. eurų) finansinę paramą. Po atitinkamos sutarties pasirašymo „Parex“ valdymas kurį laiką buvo paliktas V. Kargino ir V. Krasovickio rankose, o lėšos iš banko buvo pumpuojamos dar aktyviau. Mažiau nei mėnesio vyriausybei perėmus visas likusias „Parex“ akcijas, paaiškėjo, kad iš jo išpumpuota daugiau kaip 500 mln. latų (710 mln. eurų).

Iš viso į „Parex“ buvo įlieta 1,7 mlrd. eurų šalies mokesčių mokėtojų pinigų, ir didžiąją dalį jų pavyko susigrąžinti. Nesusigrąžinta suma įvertinta 654 mln. eurų.

2010-aisiais „Parex banka“ buvo restruktūrizuotas, jo likvidžius aktyvus perkeliant į naują banką „Citadele“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 05 20 11:21
Spausdinti