Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


INVESTICIJOS
Geriausia investicija į žaliavas šiais metais? Apelsinų sultys
BNS
Scanpix
Apelsinų sultys.

Apelsinų sulčių ateities sandoriai, kuriais prekiaujama Niujorko biržoje, nuo sausio išaugino savo vertę apie 20,5 proc. Tai lėmė vartotojų noras apsirūpinti šiuo produktu pandemijos metu, rašo BBC.

Paklausai kylant, apelsinų tiekėjai susidūrė su sumažėjusiais eksporto pajėgumais dėl transporto ribojimų.

Visa tai lėmė smarkų vadinamųjų ateities sandorių dėl šaldytų koncentruotų apelsinų sulčių kainos augimą. Tokie sandėriai nurodo žaliavos kainą po kelių mėnesių. Ši populiarumo banga leido apelsinų sultims tapti geriausius rezultatus rodančiu ateities sandorių kategorija nuo sausio.

Spėjama, kad padidėjusią paklausą sukūrė vartotojai, kuriuos patraukė apelsinų, kaip daug imunitetą stiprinančių vitaminų turinčių vaisių, savybės. Kalbant apie pasiūlą, padidinti apimtis trukdo ne tik sulėtėjusios tiekimo grandinės, bet ir tai, jog plantacijose dėl koronaviruso ribojimų trūksta darbo jėgos – darbuotojai negali skinti vaisių, būdami arti vienas kito. 

Didžiausia apelsinų eksportuotoja pasaulyje yra Brazilija.

Ateities sandoriai padeda bendrovėms nusistatyti fiksuotą produkto įsigijimo arba pardavimo kainą po tam tikro laiko, norint išvengti galimų neplanuotų kainos kritimų. Tokie sandoriai įprasti tarp žemės ūkio žaliavų tiekėjų ir pirkėjų, kurie yra ypač jautrūs staigiems kainos kilimams dėl blogo derliaus ar stichinių nelaimių žalos.

2020 04 03 16:52
Spausdinti