Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


EUROPOS EKONOMIKA
Euro zona 2019-aisiais augo, bet kukliai
BNS
Pixabay

2019-aisiais euro zonos ekonomikos augimas smarkiai sulėtėjo po įtampos kupinų metų, kurią sukėlė „Brexito“ lemtas neapibrėžtumas ir JAV prezidento Donaldo Trumpo inicijuoti prekybos karai, parodė penktadienį paskelbti oficialūs duomenys.

Tą dieną, kai Jungtinė Karalystė  galutinai pasitraukė iš Europos Sąjungos , bloko oficialioji statistikos agentūra pranešė, kad 19 narių turinčios bendros valiutos zonos ekonomikos augimas per metus siekė 1,2 proc.

2018-aisiais šis rodiklis siekė 1,8, o 2017 m. – 2,7 proc.

Šie skaičiai pateikti praėjus savaitei po to, kai Europos Centrinio Banko  vadovė Christine Lagarde  pateikė optimistišką artėjančios euro zonos rizikų vertinimą, sakydama, kad neapibrėžtumas dėl tarptautinės prekybos pradėjo sklaidytis dėl tvarkingo „Brexito“ bei prekybos paliaubų tarp JAV ir Kinijos.

Ketvirtą ketvirtį augimas siekė vos 0,1 proc., o tai lėmė 0,1 proc. ekonomikos augimo susitraukimas Prancūzijoje ir 0,3 proc. Italijoje. Visgi ING banko ekonomistas Bertas Colijnas  teigė, kad šioks toks optimizmas yra pagrįstas.

„Atsižvelgiant į tai, kad gamybos apimčių mažėjimas jau pasiekė žemiausią lygį, įvyko kuklus fiskalinis pagerėjimas ir atsargų padidėjimas, tikėtina, kad euro zonos BVP augimas šias metais šiek tiek atsigaus“, – sakoma pranešime.

Tuo tarpu sausio mėnesį euro zonos infliacija šiek tiek padidėjo iki 1,4 proc. (nuo 1,3 proc. gruodžio mėnesį), kaip rodo analitikų, kuriuos apklausė finansų įmonė „Factset“, prognozė.

Visgi šis skaičius neatitinka ECB tikslo, kuris yra šiek tiek mažiau nei 2 proc., o konsultacijų bendrovės „Capital Economics“ ekonomistas Jackas Allenas Reynoldsas perspėjo, kad euro zonos augimas 2020 m. greičiausiai bus „silpnesnis nei dauguma tikisi“.

„Tai pagrindžia mūsų prognozę, kad ECB galiausiai bus priverstas toliau švelninti [pinigų] politiką, galbūt antroje metų pusėje“, – pridūrė ekonomistas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 01 31 16:30
Spausdinti