Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


AKCIJŲ BURBULAI
Dovydas prieš Galijotą: kaip „Reddit“ bendruomenė Volstritui į dantis vožtelėjo
IQ
Scanpix
Viena iš „GameStop“ parduotuvių Niujorke 2019 m.

Kompiuterinių žaidimų parduotuvių tinklas „GameStop“ 2020-aisiais kovojo su mažmenininkams skaudžiai kirtusia pandemija. Įmonės akcija pernai kainavo vidutiniškai 4 JAV dolerius. Vakar jos kaina jau siekė 347 dolerius. Kas nutiko? 

Dėl pandemijos prekybą beveik sustabdžiusi ir sunkiai besilaikanti įmonė nebuvo patraukli investuotojams iki šių metų sausio, kai socialinio tinklo „Reddit“ vartotojai pradėjo masiškai pirkti opcionus, užkėlė akcijų kainą ir taip privertė „GameStop“ akcijas pirkti ir Volstrito vilkus.

Ši pasiutpolkė įgauna tokį pagreitį, kad dėmesį atkreipė net Baltieji rūmai – JAV vertybinių popierių ir keitimo komisija kartu su JAV valstybės iždo departamento atstovais trečiadienį teigė „pastebėję ir aktyviai sekantys esamą nepastovumą opcionų ir kapitalo rinkose“. Situacija susidomėjo ir naujai paskirta Iždo departamento sekretorė Janet Yellen.

„GameStop“ turi beveik 5000 parduotuvių visame pasaulyje. Kai pandemija privertė vieną po kitos bent laikinai užverti duris ir pasigirdo kalbų, kad 450 iš jų šiemet bus parduodamos, 2020 m. pabaigoje investuotojai ėmė skolintis bendrovės vertybinius popierius, taip tikėdamiesi užsidirbti. Proceso logika paprasta: investuotojas pasiskolina vertybinių popierių, tikėdamasis, kad ateityje jų kaina sumažės, ir juos parduoda, o vėliau, kainai nukritus, juos vėl nuperka ir grąžina skolintojui.

Tačiau šįkart tokiems planams sutrukdė „Reddit“ bendruomenė, socialinėje platformoje turinti jau kelerius metus gyvuojančią ir apie 3 mln. vartotojų pritraukusią grupę r/WallStreetBets. Joje, skirtingai nei įprasta praktika, kai akcijomis prekiauti norintys asmenys konsultuojasi su agentais ar jų įmonėmis, paprasti vartotojai dalijasi biržų naujienomis, patarimais bei pasiekimais ir taip kartais nesmarkiai pakoreguoja ir pačių akcijų kainas. Dabar toks pokytis buvo tyčinis ir toli gražu ne menkas.

Žiežirba įskelta sausį

Viskas prasidėjo gana įprastai: akcijų kaina kiek pakilo sausio viduryje, kai prie „GameStop“ valdybos prisidėjo trys nauji nariai, tarp jų ir Ryanas Cohenas, elektroninės gyvūnų prekių parduotuvės „Chewy“ vienas įkūrėjų. Į kompiuterinių žaidimų bendrovę įliejus šiek tiek šviežio kraujo, susidomėjimą ėmė rodyti ir investuotojai – R. Cohenas teigė ketinantis modernizuoti ir skaitmeninti kol kas su naujomis technologijomis prastai susitvarkančią „GameStop“, net paversti ją „Amazon“ konkurente. Akcijų kaina pakilo 13 proc.

Tačiau tuo viskas nesibaigė, nes pasirodė ir r/WallStreetBets. Po dviejų dienų kaina pakilo dar 57 proc., tada – dar 27 proc. ir nesustojo. Pernai 4 JAV dolerius kainavusi „GameStop“ akcija dabar verta pusketvirto šimto.

Dėl prieš tai vertybiniais popieriais spekuliavusių investuotojų akcijų ir opcionų kaina buvo gana žema, todėl įkandama ir didelių pajamų neturintiems asmenims. Jie rinkosi opcionus, – kai už tam tikrą mokestį nusiperkama teisė prekiauti akcijomis už nustatytą kainą per nustatytą laikotarpį, – nes tokiu atveju ir investavimo kaina, ir rizika yra mažesnė (nepardavęs akcijos investuotojas praranda tik sumokėtą mokestį, dar vadinamą premija).

Tai gali sukelti vadinamąjį „short squeeze“ – kai vietoj tikėtino akcijų kainų kritimo jos kyla. Vadinasi, investuotojams, kurie prieš tai skolinosi bendrovės vertybinius popierius, dabar reikia skubėti pirkti akcijas, norint jas grąžinti, o tai dar labiau kelia akcijų kainą. Kai kuriems investuotojams tai atnešė milijoninių nuostolių.

Burbulas, paliekantis pėdsaką

Kai kurie „Reddit“ vartotojai jau spėjo pasigirti, kad už iš „GameStop“ akcijų uždirbtais pinigais galės apmokėti savo studijas universitete. Tačiau, be akivaizdaus noro gana lengvai uždirbti daug pinigų, čia įsimaišo ir noras parodyti Volstrito vilkams, kad ne jie vieni sugeba spekuliuoti ir sukelti sumaištį biržose.

Šiais laikais prekiauti akcijomis žmonėms ypač lengva dėl tokių nemokamų programėlių kaip „Robinhood“, kurios demokratizuoja visą procesą ir leidžia prie jo prieiti ir tiems, kurie neturi pakankamai pinigų naudotis agentų paslaugomis. Tokios bendruomenės, kaip r/WallStreetBets, dažnai suteikia ir trūkstamų žinių vietoj specializuotų kursų.

Be „GameStop“, panašiu būdu akcijų kainų kilimą stebėjo kadaise žymūs mobiliųjų telefonų gamintojai „BlackBerry“ ir„Nokia“ bei aprangos parduotuvių tinklas „Macy’s“.

Trečiadienį tarpininkų kontoros „TD Ameritrade“ ir „Charles Schwab“, siekdamos prisidėti prie situacijos suvaldymo, apribojo prekybą „GameStop“, „Nokios“ ir kelių kitų bendrovių akcijomis. Ketvirtadienį jų pavyzdžiu pasekė ir „Robinhood“.

Nors vieni kaltina „Reddit“ bendruomenę neišmanymu, žaidimu su ugnimi ar net vadina juos radikalais, kiti ją gina. Investuotojas Chamathas Palihapitiya, pats susigundęs sudalyvauti šioje istorijoje, interviu CNBC aiškino, kad vietoj prabangių vakarienių ir tylių pašnekesių hamptonuose šie „vaikiai“ turėjo drąsos tai daryti atvirai interneto forumuose. „Tai įrodo, kad toks fenomenas čia ir liks“, – teigė jis.

Tačiau šis akcijų spurtas, tikėtina, tėra tik laikinas burbulas, kuris netrukus sprogs. Nors Volstritas liko stovėti, kaip stovėjęs, o poveikis, ko gero, greitai praeis, seniems investavimo vilkams tai yra gera pamoka – negalima nuvertinti vis didėjančios socialinių platformų įtakos.

Kai kurie analitikai spėja, kad ilgainiui tokios platformos kaip „Reddit“ akcijų biržoms darys tokią pat įtaką, kaip „Facebook“ ir „Twitter“ dabar daro politikams. Dar 2015 m. pasirodęs analizės centro „Greenwich Associates“ tyrimas aiškino, kad beveik pusė apklaustų investuotojų remiasi informacija, gauta iš socialinių tinklų, priimdami vienus ar kitus su investavimu susijusius klausimus. Akivaizdu, kad, praėjus penkeriems metams, toks požiūris turėtų tik stiprėti.

2021 01 29 07:00
Spausdinti