Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


TYRIMAS
Didieji pasaulio bankai daug metų vykdė neteisėtu būdu įgytų pinigų pervedimus
BNS
Unsplash

Per kai kuriuos didžiuosius pasaulio bankus, kaip įtariama, daugelį metų buvo plaunamos įspūdingos pinigų sumos, sakoma sekmadienį paskelbtame tarptautiniame žurnalistikos tyrime, kuriame demaskuoti sektoriaus reglamentavimo trūkumai. 

„Kruvinų narkotikų karų kraunamas pelnas, iš besivystančių šalių pasisavintas turtas ir sunkiai uždirbtos santaupos, pavogtos pasitelkus finansinių piramidžių schemas, galėjo patekti į šias finansų įstaigas ir iš jų, nepaisant pačių bankų darbuotojų perspėjimų“, – teigiama „Buzzfeed News“ ir Tarptautinio tiriamosios žurnalistikos konsorciumo (International Consortium of Investigative Journalists, ICIJ) tyrimo išvadose.

Tyrimas, kurį vykdė 108 tarptautinės žiniasklaidos priemonės 88 šalyse, grindžiamas tūkstančiais pranešimų apie įtartiną veiklą (angl. Suspicious Activity Report, SAR), kuriuos JAV iždo departamento finansų teisėsaugos agentūrai „FinCEN“ pateikė viso pasaulio bankai.

„Šie bankų parengti dokumentai, kurie buvo pateikti vyriausybei, tačiau nepaviešinti visuomenei, atskleidžia bankų apsaugos trūkumus bei tai, kaip lengvai nusikaltėliai apėjo apsaugos priemones“, – savo pranešimo įžangoje rašė amerikiečių interneto žiniasklaidos, naujienų ir pramogų įmonė „Buzzfeed News“.

Dokumentai yra susiję su 1999–2017 metais vykdytais sandoriais, kurių bendra vertė siekia 2 trln. JAV dolerių. Tyrime didžiausias dėmesys buvo kreipiamas į penkis didžiausius bankus – „JPMorgan Chase“, HSBC, „Standard Chartered“, „Deutsche Bank“ ir „Bank of New York Mellon“, – kurie kaltinami atlikę nusikalstamu būdu įgytų lėšų pervedimus, net ir tada, kai nusikaltėliai buvo patraukti baudžiamojon atsakomybėn ar nuteisti už finansinius pažeidimus.

„Tinklai, per kuriuos nešvarūs pinigai juda po pasaulį, tapo gyvybiškai svarbiomis pasaulio ekonomikos arterijomis“, – pažymėjo „Buzzfeed News“. Savo pranešime „Deutsche Bank“ teigė, kad ICIJ tyrimo rezultatai buvo „gerai žinomi“ jo reguliavimo institucijoms. Bankas taip pat teigė, kad „skyrė daug išteklių kontrolei stiprinti“, taip pat sutelkė dėmesį į „atsakomybių ir įsipareigojimų vykdymą“.

Tyrime taip pat pabrėžiama, kad JAV institucijoms trūksta įgaliojimų reguliuoti įtartinus finansinius sandorius. „FinCEN“ pranešime, paskelbtame netrukus prieš paskelbiant minėto tyrimo išvadas, agentūra teigė, kad „neteisėtas SAR atskleidimas yra nusikaltimas, galintis paveikti JAV nacionalinį saugumą“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 21 15:29
Spausdinti