Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


ELEKTROMOBILIAI
Ar „Nikola“ pakartos „Teslos“ sėkmę? Investuotojai tikisi, kad taip
IQ
„NikolaMotor“
„Nikola Badger“.

Karščiausios birželio automobilių industrijos akcijos priklauso nei vieno komercinio automobilio dar nepagaminusiai bendrovei.

Viena pirmaujančių elektromobilių bendrovių „Tesla“ savo pavadinimą pasiskolino iš serbų inžinieriaus Nikola Teslos, kurio išradimai pakeitė mūsų supratimą apie elektros suteikiamas galimybes. Arizonoje įsikūrusi bendrovė „Nikola“ pasiėmė likusią mokslininko vardo dalį ir konkuruos su „Tesla“ elektromobilių gamyboje. Tiesa, skirtingai nei dauguma dabar pasaulyje gaminamų elektromobilių, bendrovės gaminiai naudos vandenilinius kuro elementus, kurių pagalba varikliai patys gaminsis elektrą.

„Nikola Corporation“ įkurta dar 2014 m., tačiau daugiau dėmesio sulaukė šiomis dienomis, kadangi praeitą savaitę jos akcijomis pradėta prekiauti „Nasdaq“ biržoje. Kol kas sėkmingai – tarp investuotojų akcijos yra labai paklausios ir nuo prekybos pradžios jų kaina padvigubėjo.

Bendrovė nepardavė nei vieno automobilio, tačiau bendra jos vertė šią savaitę buvo pakilusi daugiau nei šios industrijos milžinų „Fiat Chrysler“ ar „Ford“ ir pasiekė 26,3 mlrd. JAV dolerių. Apžvalgininkai jau veda paraleles su „Tesla“, kurios akcijos irgi išsipūtė nepaisant santykinai nedidelių pardavimų ir finansinių nuostolių. Per pirmąjį šių metų ketvirtį „Nicola“ prarado 33 mln. JAV dolerių ir nėra uždirbusi pelno, skelbia BBC.

Birželio pradžioje, prieš debiutą biržoje „Nikola“ susijungimo su „VectoIQ Acquisition Corp“ gavo 700 mln. JAV dolerių injekciją, kurie bus skirti gamyklai statyti. Įmonėje dirba 250 darbuotojų, o jos atstovai teigia, kad jau turi 10 mlrd. JAV dolerių vertės užsakymų ir planuoja automobilius pradėti tiekti jau kitais metais.

Planuose esantis vienas bendrovės flagmanų – pikapas „Nikola Badger“, kurio išankstiniai užsakymai prasidės birželio 29 d. Kiti ateities asortimento gaminiai – amerikietiško tipo vilkikai, pavadinti „Nikola One“, „Nikola Two“ ir europietiškos formos „Nikola Tre“. Pastarasis bus paremtas „IVECO S-way“ platforma ir bus gaminamas Vokietijoje.

Bendrovė dar planuoja gaminti elektrinius sportinius bagius ir vandens motociklą.

„Nikola Badger“ tikslas yra pralenkti perkamiausią JAV pikapą „Ford F-150“. Tai daugiau nei ambicinga – F serijos fordų pernai JAV parduota 900 tūkst. vienetų, o dar beveik 150 tūkst. vienetų – Kanadoje.

Kas yra šios bendrovės Elonas Muskas? Tai religingas milijardierius iš Jutos valstijos Trevoras Miltonas. Jo turtą išpūtė būtent „Nikola“ vertė – „Forbes“ duomenimis, jis šioje bendrovėje yra stambiausias akcininkas, kurio dalis siekia apie 30 proc. 2011 m. jis įkūrė suskystintų dujų įrangos gamintoją „dHybrid Systems LLC“, kurią už neatskleistą sumą 2014 m. įsigijo amerikiečių metalo pramonės gigantas „Worthington Industries“.

E. Musko itin pamėgtame tviteryje T. Miltonas jau pažadėjo stengtis būti labiausiai pasiekiamas ir atviriausias vadovas šiame socialiniame tinkle. Populiarumu su Kalifornijos bendrovės bosu teks palenktyniauti – E. Muskas „Twitter“ tinkle turi net 33 mln. sekėjų ir šiuo atžvilgiu yra populiariausias generalinis direktorius. „Nikola“ vadovo sekėjų būrys apsiriboja 40 tūkst.

2020 06 11 05:26
Spausdinti