Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


KOMENTARAS
Robinhudai be kaukių
Ieva Valeškaitė

„Kaukė uždengia gražią nosį, lūpas, šypseną, skruostus ir t. t.“, – būtent tokią apsauginės kaukės nedėvėjimo priežastį iš dešimties svarbiausių įvardija žurnalas „Forbes“. Toks argumentas juoką kelia tik „civiliams“, o štai medikams ir mokslininkams nuo tokių kalbų veikiausiai piestu stojasi plaukai. Kaukės, jei jas dėvėtų 95 proc. visų gyventojų, iki gruodžio leistų išgelbėti 66 tūkst. gyvybių. Ir tai – vien JAV.

Kodėl net ir žinodami šią statistiką, dalis gyventojų renkasi kaukės nedėvėti? Elgesio ekonomikos tyrėjas Syonas Bhanotas teigia, kad viena tokio elgesio priežasčių – tai, ką Nobelio premijos laureatas Danielius Kahnemanas kartu su Amosu Tversky pavadino „mažųjų skaičių dėsniu“. Būtent mūsų polinkis reikšmingus apibendrinimus padaryti iš mažos pavyzdžių imties. Kiek koronavirusu serga jūsų šeimoje, giminėje? O vaiko darželyje? O darbovietėje? Nė vieno? Štai ir mieste, kuriame gyvenate, serga vos keliasdešimt. Nekeista, kad dalis gyventojų pasidaro išvadą, kad viruso paplitimas veikiausiai perdėtas, o tikimybė, jog vos per kelias savaites visoje šalyje sergamumas gali išaugti iki keliolikos tūkstančių, atrodo nereali. Tačiau, kai pirmieji atvejai pasirodo jūsų aplinkoje, o mažuosius skaičius pradeda keisti didieji, jau būna per vėlu.

Anot S. Bhanoto, kita mąstymo klaida, nulemianti kaukių nedėvinčiųjų sprendimus – perdėtas optimizmas. „Manęs tai nepaveiks, – dalis klaidingai įsitikinę. – Žinoma, virusas pavojingas. Tačiau esu sveikas, su sergančiais nebendravau, nepatenku į rizikos grupę.“ Jei norite tokį žmogų paauklėti moralizuodami, dukart pagalvokite prieš tai darydami. Nors trys ketvirtadaliai amerikiečių palaiko kaukių dėvėjimą, jų nenešiojantys kaip pagrindinę priežastį dažniausiai nurodo asmeninę laisvę. Kaukės dėvėjimas pavirsta „principo reikalu“.

Kaip idiotu norisi apšaukti „Make America Great Again“ kepurėle pasipuošusį ir ginklu vietos kavinėje savo teisę nedėvėti kaukės ginantį Donaldo Trumpo rinkėją, taip panaši pagunda kyla visus, tarusius kaukėms „ne“ Lietuvoje, išvadinti antivakseriais ir Kremliaus trolių pasiuntiniais. Kaukės nedėvėjimas prilyginamas tamsuoliškumui, provincialumui ir nė lašelio kritinio mąstymo neturėjimui.

2020 08 26 17:48
Spausdinti