Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


REKLAMA
Pavargęs vadovas – stereotipas, kurį būtina keisti

Dažnai vadovai skundžiasi pervargimu, nuo kuriuo neretai geriausiai gydo miegas

Nesibaigiančios darbo valandos, nuolat didėjantis neperskaitytų elektroninių laiškų skaičius, įtampa – tai neatsiejama dažno vadovo darbotvarkės dalis. „Eurovaistinės“ profesionalai sako, kad vadovai vaistinėje neretu atveju ieško galimybės įveikti nuovargį, tačiau nuvertina paprasčiausio poilsio reikšmę.

„Neretai sulaukiame klausimo „Kaip galiu padaryti daugiau?“ Tačiau tuomet pasiteiraujame, kiek valandų žmogus miega, ar ilsisi savaitgaliais. Atsakymuose dažnai ir randame sprendimą. Pirmiausia svarbu suprasti, kad, neskirdami laiko poilsiui, kokybiškai dirbti galime tik kurį laiką, ilgainiui vis tiek imame jausti nuovargį“, – sako pagrindinio šalies vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ vaistininkė Jelena Deksnienė.

Daug atsakomybių turintys žmonės jausdami, kad nesuspėja nuveikti visko, kas suplanuota, dažniausiai pasirenka sutrumpinti miego laiką, tačiau, vaistininkės teigimu, taip tik prastėja darbo kokybė.

Vadovai irzlūs ir pavargę

„Autentiškos lyderystės“ užsakymu bendrovės „Spinter tyrimai“ rugpjūtį–rugsėjį atliktas reprezentatyvus visuomenės nuomonės tyrimas parodė, kad dažnai darbuotojai pastebi savo vadovų nuovargį. 58 proc. respondentų teigia, kad vadovas atrodo laimingas, tačiau net 33 proc. sako, jog vadovas dažnai būna pavargęs ir irzlus. Kad vadovai laimingi, užtikrintai sako jauni žmonės. Kuo vyresni tyrimo dalyviai, tuo atsakymai atsargesni, o nuo 46 metų net pereinantys į priešingą pusę, t. y. kad vadovai neatrodo laimingi.

„Toks visuomenės vertinimas rodo, kad laimingumo samprata keičiasi su amžiumi, atsiranda daugiau neišpildytų lūkesčių, ir tai aptemdo bendrą laimingumo sampratą. Jaunas žmogus žvelgia pozityviai į savo ateitį. Todėl ir pasaulis, ir žmonės jame jam atrodo laimingesni. Labai įdomius tyrimo rezultatus gavome dėl moterų požiūrio. Nors šiaip jos itin gerai sugeba atskirti žmonių nuotaikas, respondentės negalėjo įvardyti, ar vadovas laimingas, ar ne. Tai gali rodyti, kad jų vadovai yra labiau uždaro būdo ir vengia atskleisti, kuo iš tikrųjų gyvena“, – sakė „Autentiškos lyderystės“ programų mentorius Remigijus Savickas.

Laikytis rutinos ir neužsisėdėti

Prie neramios situacijos darbe šiandien stipriai prisideda ir koronaviruso pandemija. Daugeliui žmonių dirbant iš namų išsitrynė ne tik darbo valandos, bet ir savaitgaliai, dalis jų nebeatostogauja. Vaistininkė rekomenduoja jokiu būdu nepamiršti poilsio ir daryti reguliarias pertraukėles, pasiimti atostogų.

„Dirbdami biure dažnai nueinate iki kolegos pasitarti, atsigerti ar tiesiog pasišnekučiuojate su esančiais šalia. Nepamirškite to ir būdami namie. Kas valandą bent penkioms minutėms pakelkite akis nuo darbų ir pasivaikščiokite po namus, idealu, jeigu atliktumėte tempimo pratimų“, – patarė J. Deksnienė.

Nors dauguma vis dar vengia atostogauti užsienyje, vaistininkė sako, kad pasinaudoti poilsio dienomis vis tiek naudinga, nes tai padeda susigrąžinti aukštesnę darbo kokybę. Nuolatinį nuovargį darbe jaučiantys žmonės ilgainiui gali pasijusti perdegę. Pasak vaistininkės, apie perdegimą dažnai įspėja ir suprastėjusi motyvacija, kilęs abejingumas darbui.

J. Deksnienė pataria atidžiai stebėti save ir vengti dirgiklių, kurie neretai yra tiesus kelias į perdegimą. Gerai savijautai ypač kenkia nuolatinis naudojimasis technologijomis, todėl siekiant išvengti perdegimo naudinga nusistatyti laiką, kada nesinaudojate technologijomis ir užsiimate sau malonia veikla: sportuojate, skaitote knygas ar einate pasivaikščioti. „Svarbu rasti laiko veiklai, kuri nėra susijusi su jūsų darbu – taip smegenys geriausiai pailsi, tačiau jeigu savo poilsį skirsite mokslinėms knygoms apie profesinę sritį skaityti, tai bus sunku pavadinti visišku laisvalaikiu. Naudinga veikti ir tai, kas nėra tiesiogiai susiję su jūsų darbu, pavyzdžiui, jeigu įprastai praleidžiate daug laiko skaičiuodami, ilsėdamiesi užsiimkite kūrybine veikla“, – patarė ji.

Ilsintis naudinga pabūti ir gryname ore, išeiti pasivaikščioti ar pasportuoti. Fizinis aktyvumas ir grynas oras taip pat naudinga kovojant su įtampa ir nuovargiu.

Būtinieji vitaminai ir dėmesys sau

Pasak vaistininkės, labai svarbu pajutus įtampą ar nuovargį kuo anksčiau imtis priemonių, kurios padėtų tai įveikti. Reikia pasirūpinti, kad organizmui netrūktų būtinų vitaminų ir mikroelementų. Protinį darbą dirbantiems žmonėms vaistininkė rekomenduoja vartoti B grupės vitaminus. Ypač naudingas vitaminas B6, kuris stiprina nervų sistemą, taip pat galima vartoti specialius protinei veiklai gerinti skirtus maisto papildus. Vis dėlto svarbu prisiminti, kad maisto papildai neatstoja visavertės mitybos ir sveiko gyvenimo būdo.

Jaučiantys energijos trūkumą gali rinktis papildus, turinčius kofeino, nes jis suteikia papildomos energijos. Tačiau tokius papildus patariama vartoti tik pirmoje dienos pusėje, jie nerekomenduojami žmonėms, kurių kraujospūdis yra aukštas. Tonizuoja ir energijos suteikia preparatai, kurių sudėtyje yra ženšenio.

Į vaistinę užsukusiems žmonėms, kurie skundžiasi patiriama įtampa, vaistininkė pataria namie turėti vaistažolių, kurios atpalaiduoja, padeda slopinti nerimą. Tam naudingi valerijonai, melisos ar apyniai. Vis dėlto, jeigu įtampos įveikti nepavyksta ir neigiamos emocijos kankina ilgą laiką, rekomenduojama pasikonsultuoti su gydytoju.

Kaip išvengti nuovargio darbe?

2020 10 19 14:49
Spausdinti