Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ENERGETIKA
Mažasis „Nord Stream 2“ brolis
Domantas Katelė
Netrukus užvirs darbas.

Lenkija Baltijos dugnu tiesia savo dujotiekį. Šis projektas taip pat vertinamas dviprasmiškai. Kokių grėsm ir galimyb jis atneštų Lietuvai?

Šiais metais Baltijos jūros dugnu bus pradėtas tiesti dar vienas dujotiekis, sujungsiantis Lenkiją su Danija. Juo bus tiekiamos dujos iš Norvegijos. Baltijos dujotiekiu pavadintą projektą įgyvendina Danijos dujų ir elektros tiekimo operatorius „Energinet“ ir Lenkijos dujų tiekimo operatorius „Gaz-System“.

Tikimasi, kad dujotiekis pradės veikti 2022-ųjų pabaigoje, ir per metus Lenkiją pasieks 10 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų. Tokį jų kiekį dabar Lenkija perka iš Rusijos „Gazprom“. Su šiuo koncernu sutartis baigiasi taip pat 2022 m., ir Lenkija yra pareiškusi, kad neketina jos pratęsti. Kaimynė per metus iš viso sunaudoja apie 20 mlrd. kubinių metrų dujų. Maždaug ketvirtadalį jų išgauna pati, visa kita importuoja per Svinouiscio suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalą.

Įgyvendinant daugiau negu 2 mlrd. eurų vertės projektą siekiama užtikrinti Lenkijos energetinę nepriklausomybę nuo Rusijos. Europos Komisija (EK) projektui suteikė 215 mln. eurų paramą.

2021 03 29 16:16
Spausdinti