Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


ŽIEDINĖ EKONOMIKA
M. Kono: „Jei nieko nekeisime, Žemėje gyventi bus neįmanoma“
Kotryna Tamkutė

Ekonomikos sėkmę vertėtų matuoti ne ūkio augimo sparta, o žmonių gyvenimo kokybe, įsitikinęs EBPO generalinio sekretoriaus pavaduotojas Masamichi Kono. IQ apžvalgininkei Kotrynai Tamkutei jis pasakojo apie tai, kodėl svarbu žiedinę ekonomiką plėtoti globaliai.

– Dėl kokių priežasčių žiedinė ekonomika atsidūrė EBPO dėmesio centre? Kokias problemas ji padeda spręsti?

– Žiedinė ekonomika šiuo metu yra viena svarbiausių temų, vienijanti ne tik EBPO nares. Apie jos įgyvendinimo būdus paprasta galvoti vietos lygmeniu, tačiau šiandien pasaulyje viskas labai susiję. Tai, žinoma, kelia iššūkių, o jiems spręsti reikia daug naudingųjų išteklių. Dažniausiai jie randami teritorijose, nuo mūsų nutolusiose per kelis tūkstančius kilometrų, todėl svarbu didinti jų gavybos ir vartojimo efektyvumą.

Tam, kad ekonomika taptų žiedinė, reikia nuolat dirbti su prekybos partneriais, su išteklių šaltiniais, bendruomenėmis. Privalu daugiau naudoti ne tik atsinaujinančių, bet ir perdirbtų išteklių, medžiagų, ilginti produktų „gyvenimo“ trukmę. Turi bendradarbiauti visas pasaulis, ir reikia matyti toliau, ne tik aplink save. Kita vertus, svarbu pradėti veikti savo aplinkoje. Sakyčiau, pradėkime vietos mastu, bet galvokime globaliai.

2020 01 01 19:52
Spausdinti