Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Kuris vaikystės personažas įsimintiniausias?
Paulina Rūgytė

Vaikystė prabėga it viena diena, tačiau prieš miegą skaitytų knygų personažai ilgai lieka atmintyje. Paulina Rūgytė domisi, kurie veikėjai labiausiai įsiminė ir turėjo įtakos šešių pašnekovų gyvenime.

Vaikystėje tūkstančius kartų skaityta karaliaus Artūro ir Apvaliojo stalo riterių legenda yra didysis gyvenimo kelionės palydovas – tviskantis deimantas, giliai nugrimzdęs į (pa)sąmonės bedugnę. Jau tada skaitant šią labai šviesią istoriją neapleido jausmas, kad viskas yra ne taip, kaip turėtų būti: kad visi gražūs ir abstraktūs žodžiai – tiesa, laimė, laisvė, o ypač meilė – turi paslėptą šešėlinę ir klaidžią teritoriją, kurioje atsibunda žmoguje miegantys demonai.

Paauglystėje, o ir kitais romantiniais periodais, tas ultrakraštutinis romantizmas, kurį spinduliavo legendos idėja ir kuriuo piktnaudžiaudavau, buvo panašus į lengvą beprotybės šešėlį ar poetinį svaigulį. Iš legendos nugvelbtų citatų niekam neaiškinau – tiesiog tas idėjas vartaliojau kaip savo ir kėliau aplinkinių nuostabą, o kartais net užuojautą.

Jei klausite, ko trūksta šiandienos žmogui ir ką jis galėtų iš karaliaus Artūro istorijos pasiimti, pirmiausia, sakyčiau, kūrybiškumą. Herojaus nebuvimas taip pat didelė šių dienų problema. Gausybė triukšmo, chaoso, buities. Pauzės ir tylos ilgesys. Ir vertybės, kurios šiandien irgi tėra abstrakcija, toks žodžių žodelių rinkinys. Artūro skiriamasis bruožas yra veiksmas, idealo siekiamybė ir pagaliau nuoseklus darbas, gebėjimas atlaikyti žmogiškosios patirties siaubą ir sielvartą. Ši istorija mūsų laikų žmogui svetima: kai pasaulis beprotišku greičiu lekia į nežinią, karalius Artūras, kiek čiuožtelėjęs poetas-karžygys svaičioja apie vėjus, pievas ir sapnus.

2017 01 11 17:18
Spausdinti