Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


PASIRINKIMAI
Jauskitės kaip namie: ekskursijos po privačias erdves
Viktorija Vitkauskaitė

Ekskursijos po savo miestą, rajoną ar gatvę jau nieko nebestebina, ypač šiuo apribotų kelionių laikotarpiu. Bet pamažu šaknis leidžia ir naujas reiškinys – ekskursijos po privačius būstus. Poroje jų dalyvauja Viktorija Vitkauskaitė.

Maždaug prieš dešimtmetį užsienio žiniasklaidoje skaitytas tekstas apie atvirų namų savaitgalius Nyderlanduose įsiminė ilgam. Ir dėl nepaprasto grožio nuotraukų, ir tuomet kilusios minties, kad Lietuvoje toks reiškinys būtų sunkiai įsivaizduojamas. Teksto autorius pasakojo apie vieno Amsterdamo kvartalo tradiciją, kai kartą per metus išskirtinės architektūros privačių būstų savininkai atveria savo namų duris (ir vidinių kiemelių vartus) visiems norintiems. Tereikėdavo iš anksto užsiregistruoti nurodytais kontaktais, sutartą dieną pasirodyti konkrečioje vietoje ir leistis į ekskursiją po namus su šių savininkais. Norintys už viešnagę aukų dėžutėje galėdavo palikti monetų ar banknotų.

Nuo tada apie šią tradiciją Nyderlanduose išgirsti daugiau taip ir neteko. Tačiau, priešingai nei anuomet turėtos išankstinės nuostatos, apie panašias ekskursijas ar tiesiog viešnages privačiuose nepažįstamų žmonių namuose vis dažniau galima išgirsti Lietuvoje. Į jas kviečiančių balsų sąraše – ir architektūros festivalis, ir paveldu bei architektūros istorija besidomintys entuziastai, ir artimesnį kaimynystės ryšį užmegzti norinčios bendruomenės.

Reputacija ir rekomendacija

2020 09 15 16:21
Spausdinti