Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


SORAINEN
Keturios šalys, viena kultūra
Partnerio turinys
„Sorainen“ vadovaujantis partneris Baltijos šalyse ir Baltarusijoje Laimonas Skibarka (kairėje) ir „Sorainen“ Lietuvos biuro vadovaujantis partneris Tomas Kontautas.

Teisės firmos patirtis, kaip sėkmingai veikti visame regione

Vienas pavadinimas, bendra organizacinė kultūra, keturios verslo aplinkos, iššūkiais ir galimybėmis besiskiriančios šalys – taip galima apibūdinti kontekstą, kuriame veikia teisės firma „Sorainen“.

Dažna teisės paslaugas perkanti įmonė Baltijos šalis vertina kaip bendrą rinką, todėl jau daug metų neblėsta tendencija kurti regioną apimančias advokatų kontoras. Pasak „Sorainen“ partnerių, toks veiklos modelis užtikrina sklandų paslaugų teikimą: klientas susiduria su tais pačiais teisės paslaugas teikiančios firmos procesais. Be to, bendra teisės firmos kultūra leidžia veikti efektyviau ir į teisininkų komandą pritraukti geriausius savo srities ekspertus.

Skirtingi tarptautinių advokatų kontorų veiklos modeliai – kas pasiteisina?

Kelių teisines paslaugas teikiančių kontorų susijungimas į vieną firmą palengvina darbo organizavimą skirtingose šalyse ir suteikia aiškumo klientams. Investuotojai dažnai Baltijos šalių regioną laiko viena erdve, nors ir čia netrūksta teisinės aplinkos, reguliavimo, ekonominių ir kitų skirtumų. „Sorainen“ Lietuvos biuro vadovaujantis partneris Tomas Kontautas sako, kad kelias šalis apimančios teisės firmos gali būti dvejopos.

„Advokatų kontoros, teikiančios paslaugas keliose šalyse, dažniausiai renkasi vieną iš dviejų veiklos modelių: steigia asocijuotąsias advokatų kontoras skirtingose šalyse arba kuria kelias valstybes apimančią teisės firmą. Pirmuoju atveju bendru pavadinimu veikiančios kontoros lieka savarankiškais ūkiniais vienetais, tačiau turi bendrą prekės ženklą ir tam tikrus veiklą koordinuojančius organus. Antruoju atveju sukuriama bendra organizacija, besidalijanti pelnu ir kaštais, turinti viršvalstybinę valdymo struktūrą“, – pasakoja „Sorainen“ Lietuvos biuro vadovaujantis partneris T. Kontautas.

Anot jo, antrasis būdas patrauklesnis ne tik teisininkams, bet ir klientui – šis tvirtai žino, kad bet kurioje šalyje susidurs su vienodomis procedūromis ir gaus tuos pačius kokybės standartus atitinkančią paslaugą. „Sorainen“ vadovaujantis partneris Baltijos šalyse ir Baltarusijoje Laimonas Skibarka sako, kad vienos firmos verslo modelis, jo suteikiami didesni finansiniai ištekliai, integracija ir masto ekonomija leidžia samdyti ne tik teisės, bet ir vadybos grandies profesionalus – žmones, užtikrinančius firmos veiklos vientisumą.

„Ilgą laiką mūsų teisės firmos vadovų komandą sudarė vien teisininkai, firmos partneriai, bet užpernai, po 23 veiklos metų, nusprendėme į savo komandą pakviesti bankų sektoriuje tvirtą patirtį sukaupusią vadybos profesionalę Ledą Iržikevičienę. Tapusi „Sorainen“ administracijos vadove Baltijos šalyse ir Baltarusijoje, ji sustiprino visą administracijos komandą – buvo išgrynintos žmogiškųjų išteklių, verslo plėtros, rinkodaros, žinių valdymo, inovacijų ir kitų sričių verslo paslaugų funkcijos ir sustiprintos šių sričių komandos. „Sorainen“ buvo pirmoji teisės firma regione, įsteigusi administracijos vadovo pareigybę. Šis žingsnis padėjo pagerinti paslaugų kokybę, padidinti darbuotojų ir klientų pasitenkinimą, auginti užimamą rinkos dalį“, – įsitikinęs L. Skibarka.

Teisės firmoje „Sorainen“ skatinamas bendradarbiavimas, komandinis darbas ir abipusė pagarba, o tai lemia ir geresnę darbuotojų savijautą bei motyvaciją. Pasak L. Skibarkos, stipri organizacijos kultūra suteikia konkurencinį pranašumą, nes strategiją ar atskirus procesus galima nukopijuoti ir įgyvendinti kitur, o kultūros perkelti neįmanoma.

Veiklos pradžia naujose rinkose

Visame regione veiklą vykdančios teisės firmos neišvengiamai susiduria su tam tikrais iššūkiais. Vienas jų – veiklos pradžia naujoje rinkoje. T. Kontautas sako, kad ji gali būti dvejopa – galima kooperuotis su jau veikiančia kontora arba rinktis plyno lauko investiciją.

„Pirmuoju atveju visose Baltijos valstybėse veikiantį darinį galima sukurti gana greitai, tačiau kyla pagrįstų abejonių dėl jo tvarumo. Skiriasi kiekvienos įmonės kultūra, procesai, vertybės ir tikslai. Bendro veiklos modelio paieškos užtrunka, todėl mažiau laiko lieka klientų problemoms spręsti, o prastesnis rezultatas atsispindi svarbiausiuose advokatų kontorų reitinguose, tokiuose kaip „Chambers Global“, „Legal 500“ ar IFLR1000.

Nors antrasis kelias – plyno lauko investicijos – ilgesnis, jis teisės firmai leidžia augti tvariai ir subalansuotai, išsaugoti pagrindines vertybes ir puoselėti bendrą kultūrą. 1998 m. įsteigtam „Sorainen“ Lietuvos biurui prireikė 8 metų tapti viena pirmaujančių kontorų. Kita vertus, šiandien įmonės klientas gali būti užtikrintas aukščiausia paslaugų kokybe visose keturiose valstybėse, o mūsų teisininkai turi platesnes karjeros galimybes“, – pasakoja teisės ekspertas.

Skirtingos šalys, bendra organizacinė kultūra

Lygindamas Baltijos šalis ir Baltarusiją, T. Kontautas pabrėžia, kad jos skiriasi teisės rinkos branda, ekonomine struktūra, mokestine aplinka ir kitais rodikliais. Nors Estijos teisinių paslaugų rinka turbūt yra brandžiausia, bet objektyvias jos plėtros ribas nustato ekonomikos dydis.

Lietuva pasižymi darnesne regionų struktūra, išplėtota pramone ir didžiausia Baltijos šalyse ekonomika, todėl ir teisinių paslaugų rinka per pastaruosius 5 metus čia augo sparčiausiai. Latvijoje dėl geografinės padėties daugelis investuotojų pradėdavo plėtrą regione. Vis dėlto šios šalies ekonomika vystosi lėčiau, ir teisinių paslaugų rinka yra ne tokia dinamiška kaip šalyse kaimynėse.

Baltarusijoje iki šiol dominuoja valstybės įmonės su dideliais teisės departamentais, todėl teisinės paslaugos iš išorės teikėjų užsakomos kur kas rečiau, į teisės firmas dažniausiai kreipiasi investuotojai ir tarptautinės finansų įstaigos.

„Nors valstybės skiriasi, visus „Sorainen“ biurus vienija bendra strategija, vienoda valdymo struktūra, bendra IT, žinių ir valdymo sistema bei darbinė anglų kalba. Taip pat dirbame pagal bendras žmogiškųjų išteklių valdymo, rinkodaros, inovacijų, atitikties užtikrinimo ir apskaitos gaires. Renkantis komandų vadovus, vertinama tik patirtis ir kompetencija, nėra jokių išankstinių nuostatų, išsaugomas tarptautiškumas. Pavyzdžiui, finansų ir draudimo praktikai regione vadovauja latvis, o rinkodaros ir komunikacijos komandai – estė“, – įmonės stiprybes pristato T. Kontautas.

Inovacijosne tik technologijų srityje

Nors gana dažnai teisės sektorius vis dar laikomas konservatyviu, L. Skibarka su tokiu požiūriu nesutinka. Anot jo, naujovės ir inovacijos yra neatsiejama įvairių teisės paslaugas perkančių įmonių kasdienybės dalis, todėl nuo jų neišvengiamai turi neatsilikti ir jų teisės partneriai.

„Matome, kad įvairios vadybos ir procesų valdymo inovacijos diegiamos visame pasaulyje, todėl siekiame būti proceso dalimi – ne tik nuolat semiamės patirties iš kitų, bet ir stengiamės dalytis savąja. Judėti į priekį įkvepia ir tarptautiniai įvertinimai, pavyzdžiui, už administracijos vadovo pareigybės sukūrimą ir inovatyvią strategiją buvome nominuoti apdovanojimuose „Financial Times Innovative Lawyers Europe 2019“. Pasiteisino regioninės sektorių grupės – komandos, kurių specializacija yra teisiniai ir mokestiniai technologijų, žiniasklaidos ir telekomunikacijų, gyvybės mokslų ir kitų augančių verslo sričių klausimai.

Įvertinę tai, kad įmonės ieško lanksčių sprendimų, kurie padėtų suvaldyti laikinai išaugantį teisinio darbo krūvį, šiemet Lietuvoje pristatėme laikinojo teisininko paslaugą. Toliau plečiame ir privatiems klientams teikiamų paslaugų krepšelį“, – apie įgyvendintus sprendimus pasakoja L. Skibarka.

Įmonėje puoselėjama projektų aptarimų (angl. debriefing) kultūra, o nauji darbuotojai apmokomi elektroninėje mokymų sistemoje. Kadangi teisės firmos užsiima pirmiausia žinių valdymu, daugiausia dėmesio turi būti skiriama inovacijoms šioje srityje. Pasak jo, artimiausiuose „Sorainen“ planuose – tolesnės investicijos į dokumentų automatizavimą, procesų žemėlapius (angl. process mapping) ir sutarčių sąlygų bazes.

2020 12 19 18:25
Spausdinti