Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


SKALŪNAI
Viena esminių JAV skalūnų gavybos bendrovių „Chesapeake“ netrukus gali paskelbti bankrotą
BNS
Scanpix
„Chesapeake Energy“.

JAV energetikos bendrovė „Chesapeake Energy“, veikianti skalūnų pramonėje, netrukus gali paskelbti bankrotą, rašo „The Wall Street Journal“, cituodamas informuotus šaltinius.

Pirmadienį įmonė nepajėgė sumokėti palūkanų už 10 mln. JAV dolerių siekiančius skolinius įsipareigojimus. Nepaisant to, jog lengvatinis paskolų grąžinimo laikotarpis suteikia laiko „Chesapeake Energy“ tęsti derybas su kreditoriais, tikėtina, kad įmonė per kelias savaites ar net dienas paskelbs bankrotą, informavo šaltiniai.

Pasak jų, bendrovė pasamdė įmonę „Alvarez & Marsal“ kaip konsultantę operacijų restruktūrizavimo klausimais – kartu su teisininkų kontora „Kirkland & Ellis“ ir investiciniu banku „Rothschild“.

Vienas šaltinis teigė, jog „Chesapeake Energy“ aptaria sandorį su didžiausiais skolintojais, kurio metu jų išduotos paskolos gali būti konvertuotos į bendrovės akcijas. Pasak šaltinio, paskelbusi bankrotą, įmonė greičiausiai finansuos reorganizaciją panaudodama 1 mlrd. JAV dolerių dydžio paskolą.

Šių metų gegužę „Chesapeake Energy“ perspėjo, kad jos ateičiai iškilo grėsmė, nes dėl staigaus naftos ir gamtinių dujų kainų nuosmukio sumažėjo skolų grąžinimo galimybės.

Naftos rinka patyrė nuosmukį kovo mėnesį, kai Saudo Arabijos smarkiai padidino naftos gavybą reaguodama į mažėjančią paklausą koronaviruso pandemijos metu.

Bendrovė praėjusį mėnesį teigė bendradarbiaujanti su konsultantais, siekdama įvertinti strategines alternatyvas, įskaitant privačias restruktūrizavimą bei skolų refinansavimo galimybes, taip pat bankroto galimybę ir po to įvyksiančią reorganizaciją pagal tai leidžiantį JAV bankroto kodekso 11 straipsnį.

„Kad ir kaip būtų, nėra garantijų, jog įmonė sugebės sėkmingai pertvarkyti savo skolas, pagerinti savo finansinę būklę ar įvykdyti strateginius sandorius, – gegužę pareiškė „Chesapeake Energy“. – Bendrovės vadovybė turi rimtų abejonių dėl jos galimybių toliau veikti.“

Pirmąjį 2020 metų ketvirtį „Chesapeake“ fiksavo grynuosius 8,3 mlrd. JAV dolerių nuostolius, nurašiusi naftos ir dujų aktyvų už 8,5 mlrd. JAV dolerių. Daugiausia tai buvo skalūnų telkiniai Teksase, Vajominge ir Luizianoje. Metais anksčiau bendrovės grynieji nuostoliai siekė 21 mln. JAV dolerių.

1989 metais įkurta „Chesapeake Energy“ yra viena iš skalūnų gavybos pradininkų Jungtinėse Valstijose. Visgi pastaraisiais bendrovė aktyviai pardavinėja turtą, bandydama sumažinti didžiulę skolą, susidariusią dėl didelių išlaidų naftos ir dujų gavybos vietoms įsigyti.

Bendrovės skola padidėjo po „Texas WildHorse Resource Development“ įsigijimo už 4 mlrd. JAV dolerių. Šis sandoris baigtas prieš kiek daugiau nei metus.

„S&P Global Market Intelligence“ duomenimis, bendrovės skola praėjusių metų pabaigoje siekė maždaug 9,5 mlrd. JAV dolerių.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 06 17 11:26
Spausdinti