Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ŽALIOJI ENERGETIKA
Svarstys palengvinti žaliojo aukciono procedūras
BNS
Pixabay
Vėjo jėgainės.

Artėjant jau antrajam technologiškai neutraliam aukcionui, Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) antradienį spręs dėl patikslintų ir supaprastintų žaliosios energetikos aukciono procedūrų. 

Siūloma, kad aukciono laimėtojas paaiškėtų jau pirmajame etape, jei dalyviai pasiūlytų nulinį kainos priedą. Pirmojo aukciono nugalėtojas šių metų sausį nustatytas tik antrajame etape. 

VERT komentavo BNS, kad norima išvengti nereikalingo biurokratinio proceso ir taip sutrumpinti aukciono procedūras. „Praeito aukciono metu turėjome keletą rinkos dalyvių, kurie pasiūlė 0 eurų už megavatvalandę kainą ir, atitinkamai, pagal aukciono nuostatus mes turėjome vykdyti antrą etapą, kas iš tikrųjų šiuo atveju nėra būtina ir tikrai galbūt jau galime pačiame pirmame etape nustatyti aukciono laimėtoją ir neturėti perteklinių procedūrų“, – BNS sakė VERT narys Renatas Pocius. 

Taryba, be kita ko, siūlo, kad dalyviams pasiūlius nulinį kainos priedą ir esant nepakankamai skatinimo kvotai ar ribotam elektrinių prijungimui, laimės nurodęs didžiausią metinį gamybos kiekį dalyvis. 

Tuo atveju, jei sutampa ir dalyvių metinis gamybos kiekis, bet nepakanka skatinimo kvotos ir (ar) ribojamas elektrinių prijungimas, skatinimo kvota šiems dalyviams padalijama proporcingai jų nurodytam metiniam gamybos kiekiui.  

Dėl antrojo šiemet aukciono laukiama Vyriausybės sprendimo 

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas praėjusią savaitę pranešė, kad šiemet bus surengti du aukcionai: vienas – gegužę, o kitas – rudenį. Pastarasis buvo numatytas 2021 metais. Šiuo ir kitais sprendimais norima suaktyvinti energetikos sektorių koronaviruso epidemijos metu. 

R. Pocius BNS teigė, kad dėl šio aukciono VERT laukia Vyriausybės sprendimų.  „Vyriausybė priima sprendimus dėl aukcionų grafiko. Tačiau, kiek man yra žinoma, šiuo metu rengiamės pirmam (gegužės – BNS) aukcionui“, – sakė pašnekovas.

Lietuvos vėjo elektrinių asociacijos (LVEA) direktorius Aistis Radavičius BNS teigė, kad žinia dėl antrojo šiemet aukciono jam buvo netikėta. Jis nesiėmė plačiau komentuoti situacijos, kol nėra galutinių sprendimų. „Dėl antrojo aukciono šiemet tikrai buvo netikėta, perskaičiau ministro postą feisbuke (...) Negaliu nieko komentuoti daugiau. Laukiame sprendimo, ar nebus nukeltas šis (gegužės – BNS) aukcionas, nes vis tiek reikia ir dokumentus fiziškai pristatyti, ir atlikti tam tikrus veiksmus“, – BNS sakė A. Radavičius. 

Pasak jo, pati idėja skatinti energetikos sektorių yra sveikintina.  „Tai, kad bus skatinama ekonomika ir energetika bus tarp prioritetinių sričių, tai čia nėra naujiena, nes girdisi kalbų, kad ir Europos Komisija skirs labai daug pinigų energetikos infrastruktūros projektams – tikrai viena iš sričių, kur gali prisidėti prie dabar stojančios ekonomikos. Tas labai sveikintina ir mes, aišku, prisidėsime, kiek galime“, – sakė LVEA direktorius. 

Gegužės 29 d. suplanuotame aukcione bus siūloma 0,7 TWh metinė gamybos kvota. Pirmąjį Lietuvoje technologiškai neutralų aukcioną, kuriame buvo paskirstyta 0,3 TWh, šiemet laimėjo užsienio kapitalo bendrovė „Windfarm Akmenė One“, ji užtikrins visą minėtą kvotą, bet negaus skatinamojo tarifo prie rinkos kainos (nes pasiūlė 0 euro priedą). 

Pernai rugsėjo 2 dieną paskelbto pirmojo skatinimo kvotų paskirstymo aukciono dalyviai galėjo konkuruoti dėl kainos priedo prie elektros rinkos kainos „Nord Pool“ biržoje, jis būtų mokamas 12 metų, o maksimalus priedas būtų 3,86 euro už MWh.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 03 31 09:21
Spausdinti