Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


NAFTA
Nafta pabrango prakalbus apie galimybes susitarti Rusijai ir Saudo Arabijai
BNS
Pixabay

Pasklidus pranešimams apie tai, jog Naftą eksportuojančių valstybių organizacija (OPEC) ir jos sąjungininkai – vadinamoji OPEC+ grupė – balandžio 6 dieną surengs neeilinį posėdį, penktadienio ryte smukusios naftos kainos pakeitė kryptį ir pasuko aukštyn.

Birželio mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ nuo sesijos pradžios pakilo 2,32 JAV dolerio (7,75 proc.) iki 32,26 JAV dolerio už barelį.

O gegužės mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina Niujorko prekių biržoje (NYMEX) padidėjo 1,17 JAV dolerio (4,62 proc.), iki 26,49 JAV dolerio už barelį.

Neeilinis OPEC+ susitikimas įvyks balandžio 6 dieną, naujienų agentūrai „Interfax“ patvirtino OPEC šiemet pirmininkaujančio Alžyro atstovas.

Ketvirtadienį „Brent“ pabrango 21 proc., o WTI – 24,7 proc.

Abiejų rūšių naftos kainų dienos prieaugis procentais buvo didžiausias istorijoje, rodo agentūros „Dow Jones Market Data“ duomenys.

Naftos kainas palaikė pranešimai apie tai, jog Saudo Arabija nori surengti skubų OPEC+ susitikimą, kuriame būtų svarstomas naujas susitarimas dėl gavybos ribojimo. 

Be to, JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė tikįs, jog Rusija ir Saudo Arabija pasieks kompromisą dėl naftos gavybos. Per ketvirtadienį įvykusią spaudos konferenciją jis pareiškė, jog Rusija ir Saudo Arabija savo paskutiniais veiksmais naftos rinkoje „žlugdo sektorių, o tai kenkia ir Rusijai, ir Saudo Arabijai.“

„Sakiau, jog gavybą reikia sumažinti 10 mln., galbūt daugiau nei 10 mln. ... Galbūt, 15 mln. barelių per dieną“, – kalbėjo D. Trumpas.

„Jeigu Rusija ir OPEC iš tiesų susitars dėl tokio masto gavybos sumažinimo, rinka pasieks pusiausvyrą ir tai gerokai parems kainas, – pažymėjo naftos ir dujų žvalgymo ir gavybos bendrovės „Velandera Energy“ finansų direktorius Manishas Rajas, kurį cituoja agentūra „MarketWatch“. – Tačiau rinkoje ir toliau abejojama, kad toks gavybos sumažinimas yra įmanomas.“

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 04 03 16:23
Spausdinti