Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


DIDĖJA GINTARO GAMINIŲ PAKLAUSA
Lietuvių pagaminti musulmoniški rožiniai – tarp perkamiausių prekių
Arvydas Jockus
iq

Gintaro perdirbėjai ir juvelyrai gali lengviau atsikvėpti: gintaro žaliavos kaina sumažėjo, o pardavimo rinkose atsirado daugiau aiškumo.

„Amber Trip“ klasterio vadovas Giedrius Guntorius sako, kad gintaro žaliavos deficitas 2019 m. pradžioje tų pačių metų rudenį išnyko, o gintaro kaina krito.

Kinija sąlygų ir kainų nebediktuoja

„Kinija, prieš 5–6 metus sukėlusi gintaro žaliavos deficito burbulą, nebėra pagrindinė rinka, diktuojanti gintaro žaliavos ir gaminių kainas. Kinijos rinka jau kelerius metus yra susilpnėjusi ir toliau silpsta. Manyčiau, kad dabar kitose rinkose atsirado balansas ir pirkėjų Europoje, Amerikoje ar Viduriniuosiuose Rytuose nestinga, nors itin didelio jų aktyvumo ir nėra“, – sakė G. Guntorius.

Pasak jo, pastaruosius dvejus metus „Amber Trip“ klasterio įmonės didina pardavimą Artimuosiuose ir Viduriniuosiuose Rytuose, pernai Kataro sostinėje Dohoje buvo surengusios gintaro dirbinių parodą.

„Musulmonų kultūroje labai svarbią vietą užima religija, todėl tarp perkamiausių dirbinių – musulmoniški rožiniai ir įvairios ekskliuzyvinės skulptūrėlės iš gintaro. Šiai kultūrai būdinga kolekcininko aistra labai aukštos kokybės gaminiams. Jei Artimųjų Rytų pirkėjai panašesni į Europos, tai Viduriniųjų Rytų pirkėjai yra sukaupę labai dideles gintaro gaminių kolekcijas, vieno kilogramo ir didesnio svorio gintaro grynuolių“, – teigė G. Guntorius.

„Amber Trip“ klasteriui priklauso 40 Lietuvos gintaro juvelyrikos gamybos bendrovių. Pastaruosius kelerius metus 10 įmonių kartu su projekto pareiškėju „Amber Trip“ susivienijo bendram tikslui didinti lietuviško gintaro žinomumą ir skverbimuisi į naujas rinkas su prekės ženklu „Amber made in Lithuania“.

G. Guntorio teigimu, nuo 2019 m. rugsėjo gintaro žaliavos kaina sumažėjo apie 15 proc. ir dabar populiariausios frakcijos (20–50 gramų gabalėlių) gintaro vieno kilogramo kaina siekia apie 1,1 tūkst. eurų.

„Žaliavos deficito burbulas sprogo dar prieš dvejus metus ir šiuo metu žaliavos kaina sugrįžo į 2013 m. lygį. Krizės rinkoje tikrai nėra – tai pavadinčiau kainos stabilizavimusi rinkoje po išbalansavimo 2013–2017 m.“, – sakė jis.

Beveik visa žaliava keliauja iš Kaliningrado

Didžiausi gintaro žaliavos klodai (apie 95 proc. viso gintaro pasaulyje) slypi Kaliningrado srityje.

Kaliningrado gintaro kombinatas iki šiol neatnaujino dar 2015 m. rudenį sustabdyto gintaro žaliavos eksporto ir žaliavą parduoda aukcionuose.

Juose gintaro ir juvelyrinių papuošalų gamintojai perka žaliavą per vietos tarpininkus, nors keletas didelių pirkėjų tam tikrą kiekį įsigyja pagal pasirašytus susitarimus.

„Amber Trip“ klasteris (jo įmonėms per metus reikia apie 50–70 tonų gintaro žaliavos) taip pat numato pasirašyti sutartį dėl tiesioginio žaliavos pirkimo iš Kaliningrado gintaro kombinato.

„Tariamės dėl bandomosios 2 tonų gintaro žaliavos siuntos įsigijimo. Tačiau šiuo metu vienas didžiausių žaliavos gavimo stabdžių yra licencijos ją išvežti gavimas. Po žaliavo pirkimo sandorio sudarymo turi praeiti dar vienas mėnuo, kol pirkėjas ją gauna. Tikimės, kad balandžio mėnesį „Amber Trip“ klasteris gintaro žaliavą iš Kaliningrado gintaro kombinato jau atsiveš. Jei 2019 m. vis dar buvo juntamas gintaro žaliavos deficitas, tai dabar jo nebėra – turėtume sulaukti kur kas daugiau pasiūlymų įsigyti žaliavą ir iš Ukrainos ar Lenkijos kasėjų“, – sakė G. Guntorius.

Šiuo metu apie 95 proc. visos žaliavos į Lietuvą atkeliauja iš Rusijos ir tik nedidelė dalis žaliavos įvežama iš Lenkijos ir Ukrainos.

Kaliningrado gintaro kombinato duomenimis, gintaro atsargos Primorsko ir Palmnikeno telkiniuose – 116 tūkst. tonų, o iš viso šalyje – apie 300 tūkst. tonų.

Nors Lietuvoje ties Juodkrante yra surastas gintaro telkinys, Lietuva gintaro nekasa, nors prieš kelerius metus ir turėjo tokių ketinimų.

2020 03 07 12:34
Spausdinti