Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KRIZĖ
Europos Sąjunga meta gelbėjimo ratą kelionių ir turizmo verslui
BNS
Pixabay

Europos Sąjunga trečiadienį išdėstė planus, kaip šią vasarą palaipsniui atnaujinti keliones, tikėdamasi išgelbėti milijonus darbo vietų turizmo sektoriuje, kurioms iškilo pavojus dėl koronaviruso pandemijos.

Kelionių suvaržymai, įvesti siekiant sustabdyti viruso plitimą, pragaištingai paveikė transporto ir turizmo sektorių. Žemyno oro bendrovės buvo priverstos atleisti dešimtis tūkstančių darbuotojų.

Briuselio paskelbtos naujos gairės numato, kad bendrovės galės reikalauti, jog lėktuvų keleiviai dėvėtų kaukes, kad atostogautojai laikytųsi saugaus atstumo paplūdimiuose ir netgi iš anksto registruotųsi, kad galėtų pasinaudoti viešbučių baseinais.

Turizmas – visai Europos Sąjungai itin svarbus sektorius, sukuriantis 10 proc. bloko bendrojo vidaus produkto ir išlaikantis 23 mln. darbo vietų.

Jis dar svarbesnis pietinėms Bendrijos narėms – pavyzdžiui, Graikijai, Italijai ir Ispanijai – jau dabar prislėgtoms didelių skolų ir skaudžiai nukentėjusioms dėl COVID-19 poveikio.

„Šiandienos patarimai gali būti geresnio sezono šansas daugeliui europiečių, kurių pragyvenimas priklauso nuo turizmo, ir, žinoma, tiems, kas norėtų šią vasarą keliauti“, – žurnalistams sakė Europos Komisijos vykdomoji vicepirmininkė Margrethe Vestager.

Akivaizdus ištikusios krizės ženklas buvo didžiausios pasaulyje turizmo grupės trečiadienį paskelbtas pranešimas, kad ji planuoja atleisti 8000 darbuotojų. Bendrovė per pirmuosius tris šių metų mėnesius patyrė daugiau kaip 750 mln. eurų grynųjų nuostolių.

Atnaujinti palaipsniui

Sprendimus atidaryti sienas priima nacionalinės vyriausybės, bet Briuselis ragina 27 Bendrijos nares derinti tarpusavyje suvaržymų švelninimą. Tokia taktika turėtų atrodyti kitaip nei šios krizės pradžia, kai ES šalys uždarė savo sienas beveik nesikonsultuodamos tarpusavyje.

ES siūlo laikytis trijų etapų schemos, pradedant nuo dabartinės padėties, kai draudžiama dauguma nebūtinų kelionių į užsienį.

Antruoju etapu turėtų būti panaikinti suvaržymai judėti tarp šalių ir regionų, kuriuose epidemiologinė padėtis yra panaši ir kur visuomenės sveikatos būklė gerėja.

Pasiekus trečiąjį, galutinį etapą būtų atšaukti visi dėl koronaviruso įvesti kelionių suvaržymai ir tikrinimai prie sienų.

Kol kas nepaskelbta, per kokį laiką šis planas galėtų būti įgyvendintas, bet Briuselis ragina vyriausybes sprendžiant dėl sienų atidarymo atsižvelgti ne vien į sveikatos apsaugos, bet ir ekonominius ir socialinius veiksnius.

Vokietija planuoja nuo birželio 15-osios atšaukti suvaržymus kirsti sieną su Liuksemburgu, Austrija, Šveicarija ir Prancūzija. Kelionės šeimų ir verslo reikalais gali būti leistos jau ateinantį penktadienį.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 05 13 16:59
Spausdinti