Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


ŽEMDIRBYSTĖ
Europoje ūkininkai dėl koronaviruso stokoja sezoninės darbo jėgos
BNS
Pixabay
Braškės.

Įvairių Europos šalių ūkininkai dėl koronaviruso pandemijos susidūrė su sezoninės darbo jėgos trūkumu.

Pavyzdžiui, Ispanijoje trūksta braškių rinkėjų, rašo „Deutsche Welle“.

Dėl apribojimų, kurie buvo įvesti dėl koronaviruso, į Ispaniją negalėjo atvykti sezoniniai darbininkai iš Maroko, kurie į šią šalį vyko kiekvienais metais. Be to, į savo gimtąsias šalis grįžo darbininkai iš Rytų Europos.

Huelvos provincijoje, kurioje užauginama 97 proc. ispaniškų braškių, trūksta 25 tūkst. darbininkų.

Sezoninės darbo jėgos iš kitų šalių trūksta ir Vokietijos laukuose. „Deutsche Welle“ duomenimis, šaliai darbui ūkiuose reikia dar 300 tūkst. žmonių.

Vokietija sušvelnino sienos kirtimo apribojimus ir į šalį ėmė vykti Rumunijos piliečiai, rašo leidinys „The EU Observer“. Pavyzdžiui, balandžio 9 dieną Klužo-Napokos miesto oro uoste Rumunijos šiaurės vakaruose susirinko apie 2 tūkst. sezoninių darbininkų, norinčių išvykti į Vokietiją.

Italijoje sunoko braškės ir reikia rinkti šparagų derlių, tačiau apribojimai taip pat trukdo migrantams darbininkams patekti į šalį, rašo leidinys „Politico“.

Žemės ūkio, maisto ir miško reikalų ministrė Teresa Bellanova pasiūlė leidimus dirbti migrantams suteikti nereikalaujant tam būtinų dokumentų, kad būtų galima išspręsti derliaus surinkimo problemas.

Europos Parlamento tyrimų tarnyba praėjusią savaitę įspėjo, jog dėl migrantų darbininkų trūkumo Europos parduotuvėse gali pakilti kainos, be kita ko, šviežių maisto produktų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 04 16 09:23
Spausdinti