Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


PASITIKĖJIMO KRIZĖ
COVID-19 ir manipuliacijų didmeistris A. Veryga
Ovidijus Lukošius

Iš pradžių atrodė, kad viskas bus kiek kitaip. Šiomis dienomis garsiausiu Lietuvos žiniasklaidos veidu tapęs sveikatos apsaugos ministras ir Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro vadovas Aurelijus Veryga vienoje pirmųjų koronavirusui skirtų spaudos konferencijų prabilo apie Lietuvos piliečių sąmoningumą, prašė elgtis atsakingai. 

Sunku buvo patikėti, kad absurdiškais draudimais totalų nepasitikėjimą visuomene demonstravęs politinis veikėjas staiga atsikvošėjo. Bet gal bent jau mirtinos pandemijos akivaizdoje būna stebuklų? Paaiškėjo, kad nebūna. 

Netruko pasipilti įvairiausios užuominos žiniasklaidai, o galiausiai ir visos sveikatos apsaugos sistemos darbuotojus apimantys draudimai teikti bet kokią informaciją žurnalistams apie koronavirusą. Kas tai? Dėmesio maniako užgaida monopolizuoti eterį, diktatoriškos apraiškos kontroliuoti visuomenę ar bandymas nutildyti kritikus ir užmaskuoti savo klaidas bei aplaidumą? Ir viena, ir kita, ir trečia. 

Galutines išvadas galėsime daryti tuomet, kai anksčiau ar vėliau COVID-19 bus suvaldytas, tačiau bent jau dabar vaizdas arti apgailėtino. 

Nevykęs buvo jau pats startas, kai netrukus kovoje dėl dėmesio nuo A. Verygos rankos kritęs buvęs premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas apie pirmąjį koronaviruso atvejį pranešė trečią valandą ryto. Akivaizdu, kad emocingas, hiperaktyvus ir savo įgaliojimų ribų nejaučiantis S. Malinauskas nebuvo pats geriausias pasirinkimas vadovauti komunikacijai šiuo sudėtingu laikotarpiu. 

Tačiau naujuoju Visuomenės informavimo grupės dėl koronaviruso vadovu paskirtas Giedrius Surplys, jau spėjęs išgarsėti konvulsiškais pamokslais žurnalistams, absoliučiai netinkamas šiam darbui, kuriame šaltas ir sveikas protas, savitvarda ir patikimumas yra privalomos savybės. Kiek pasitikėjimo kelia G. Surplys, žemės ūkio ministro poste išgarsėjęs nebent šamanišku lietaus šokiu per sausrą 2018-ųjų vasarą bei malda už žemdirbius?

Pasitikėjimo deficitas yra ir didžiulė, gal net didžiausia, A. Verygos, paskirto vadovauti ekstremaliųjų situacijų operacijų centrui, problema. Visuomenės pasitikėjimų reitingų dugne esantis sveikatos apsaugos ministras yra mažiausiai tinkamas asmuo bendrauti su visuomene ir teikti informaciją krizės metu. Daugiau nei 60 proc. Lietuvos gyventojų jį vertina nepalankiai – tai reiškia, kad bent du trečdaliai Lietuvos mažiau ar daugiau nepasitiki ir jo teikiama informacija. 

Ir pats A. Veryga netruko sustiprinti savo reputaciją, dangstydamas realią padėtį apie reagentų stygių, keisčiausiais išvedžiojimais mėgindamas paneigti Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas patikrinti kuo daugiau gyventojų. Lyg mantrą kartodamas „visi atvejai įvežtiniai“ sveikatos apsaugos ministras stigmatizavo tūkstančius iš užsienio grįžusių žmonių, tuo pačiu įjungdamas laikrodinę viruso bombą, nes nebuvę užsienyje ir ligos simptomų nepajutę asmenys tiesiog netikrinami. 

Lyg mantrą kartodamas „visi atvejai įvežtiniai“ sveikatos apsaugos ministras stigmatizavo tūkstančius iš užsienio grįžusių žmonių.

Bet už viską pavojingesnės yra A. Verygos užmačios statyti užkardas visuomenės teisei žinoti – epidemija nėra karas, o sveikatos apsaugos ministras tėra pernelyg daug savo galiomis įtikėjęs apsišaukėlis, besikėsinantis į žodžio laisvę ir kitas demokratinės visuomenės teises. Naujausias draudimas skelbti užsikrėtusių asmenų amžių ir lytį, motyvuojant asmens teisę į privatumą, apskirtai neatlaiko jokios kritikos – vardai ir pavardės juk neskelbiamos, o duomenys apie amžių ir lytį leistų žiniasklaidai ir visuomenei padaryti svarbias išvadas.  

Galiausiai – tai ne tik visuomenės sveikatos, bet jau ir ekonominė, logistikos, užsienyje įstrigusių Lietuvos piliečių teisių krizė, o netrukus galbūt ir visuomenės saugumo krizė. Ją valdyti turėtų imtis premjeras Saulius Skvernelis. Ir jau šiandien, net jei eilinį penktadienį pasiėmė tėvadienį. A. Verygai darbo per akis ir sveikatos apsaugos sistemoje, į kurią pačią jau įsisuko koronavirusas. 

Šioje kritinėje situacijoje trumpam iš apkasų išlindęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis pagyrė A. Verygą, kad Lietuva geriausiai Europoje tvarkosi su koronaviruso sukelta krize. A. Veryga, be abejo, nepraleido progos R. Karbauskiui pritarti. Abu manipuliacijų didmeistriai, atrodo, jau išsikraustė į alternatyvią realybę, dar kartą pademonstruodami, kad už koronavirusą pavojingesnis jų instinktais, draudimais ir fobijomis grįstas pasaulėlis, į kurį vėl mėgina tempti visą Lietuvą.  

Ovidijus Lukošius yra žurnalo IQ ir portalo Alfa.lt vyriausiasis redaktorius

2020 03 20 10:42
Spausdinti