Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


POLITIKŲ ETIKA
A. Verygai atėjo laikas pasižiūrėti į atsistatydinimo veidrodėlį
Ramūnas Terleckas
M. Vorobjovaitė
Ramūnas Terleckas.

Kaip sako žalių valstiečių dvasinis ir tiesioginis lyderis Ramūnas Karbauskis, visi daro klaidų. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga jų daro reguliariai ir verčia suabejoti prezidentės Dalios Grybauskaitės atodūsiu, jog „ši valdančioji koalicija bent jau nevagia“.

Visgi pasirodo, kad teisingumą Lietuvoje vykdo Seimo Kultūros komiteto pirmininkas, išdidžiai paskelbęs, jog Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) išvados niekam neįdomios.

Gal šiandien ir neįdomios, bet nenumaldomai artėja Seimo rinkimai, o R. Karbauskis – ne Vladimiras Putinas, kuriam panorėjus Konstitucija per akimirką gali būti pakeista.

Prieš kelias dienas VTEK paskelbė, kad priimdamas sprendimus dėl žmonos darbovietės sveikatos apsaugos ministras nenusišalino ir taip pažeidė įstatymą.

Kaip skelbė BNS agentūra, VTEK tyrimo duomenys rodo, kad dar iki A. Verygai tampant ministru Sveikatos apsaugos ministerijoje buvo parengtas plano projektas, pagal kurį numatyta šalies gydymo įstaigose atnaujinti spindulinės terapijos įrangą. Tapęs ministru A. Veryga šį planą patvirtino.

Pirmiausia planuota atnaujinti linijinį greitintuvą Nacionaliniame vėžio institute sostinėje, toliau sąraše buvo įrašytos Kauno klinikos.

Nacionalinio vėžio instituto projektui finansavimą skyrė Švietimo ir mokslo ministerija, o spindulinės terapijos paslaugų plėtrą nuspręsta įgyvendinti Kauno klinikose. Jose dirba A. Verygos žmona Rasa Verygienė.

Ministras per savo patarėją pranešė, kad VTEK sprendimą skųs, ir nuo galutinio sprendimo nusišalino įstatymų numatyta tvarka, o parašą padėjo socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

„Ministras tokį sprendimą vertina kaip eilinį VTEK politikavimą“, ­– BNS komentavo patarėja.

Prie ministro veiklos istorijos derėtų pridėti tai, kad teismas nustatė, jog A. Veryga viršijo savo įgaliojimus tvirtindamas kompensuojamųjų vaistų tvarką, o pikti liežuviai tuomet plakė, kad iš to naudos vėlgi turės žmonos darbovietė.

Prieš kelerius metus VTEK paskelbė, kad ministras, 2017-ųjų spalį skyręs Lietuvos sveikatos mokslų universitetui, savo ankstesnei darbovietei, daugiau nei 32 tūkst. eurų projektui apie alkoholio žalą, pažeidė įstatymą, nes tai padarė nepraėjus vadinamajam atšalimo terminui.

Ministras teisme ginčijo ir dar vieną VTEK nustatytą pažeidimą, jog jis laiku nedeklaravo keturių sandorių ­– būsto paskolos, dviejų automobilio išperkamosios nuomos sutarčių su „Swedbank“ ir automobilio pardavimo, taip nedeklaravo savo pareigų ministerijoje.

Skaitytojams primenu, kad Rimantė Šalaševičiūtė paliko ministro kėdę tik todėl, kad leptelėjo apie gydytojui duotą kyšį.

Laikai keičiasi, ir į VTEK sprendimus R. Karbauskis su A. Veryga gali nusispjauti. Tik retorinis klausimas ­– ar jų nefiksuoja prezidentūra ir rinkėjai?

2020 01 17 13:25
Spausdinti